Bild över ett kontrakt och en penna

Vad är formalia och varför är det viktigt?

Publicerad: 2023-10-23

Som förtroendevald i Fackförbundet ST behöver du emellanåt ägna dig åt formalia – som påskrifter, protokoll och kallelser. Vissa saker är viktiga att de görs på rätt sätt, i synnerhet om samarbetet med arbetsgivaren inte präglas av tillit. Här får du vägledning.

Exakt hur du ska hantera formalia kan delvis vara beroende på lokal praxis och samarbetsklimatet med arbetsgivaren. Ju mindre tillit, desto mer formell behöver du bli. Men även om partsrelationen fungerar utmärkt är det viktigt att ha dokumentation att luta sig mot den dagen det krisar – eller om nyckelpersoner byts ut. 

Formalia vid inflytandeförhandlingar 

Det börjar med en kallelse

Om det finns kollektivavtal ska arbetsgivaren, enligt paragraf 11 i MBL, kalla facket till inflytandeförhandling innan de beslutar om viktigare förändringar. Det ska framgå i kallelsen vad mötet ska handla om. Kallelsen innebär inte att arbetsgivaren bestämmer när och hur mötet ska hållas, men bägge parter ska se till att det sker skyndsamt.

Om arbetsgivaren inte kallar till förhandling kan det vara ett brott mot MBL. I så fall kan vi som fackförbund (på central nivå) begära skadestånd, vilket dock inte brukar vara så konstruktivt. Tänk också på att det finns en gråzon kring vad som kan anses vara en viktig förändring i lagens mening. Därför finns också möjligheten för facket, enligt paragraf 12 i MBL, att kalla till inflytandeförhandling.

Protokollet är viktigt

Under förhandlingen ska det föras protokoll, vilket är arbetsgivarens ansvar. Protokollet ska spegla vad som sades under mötet, men behöver inte vara ordagrant. Det som måste framgå är parternas åsikter i den aktuella frågan – och om förhandlingen avslutades i enighet eller oenighet. Om parterna är oeniga ska det också framgår varför. Dels är det viktigt att kunna visa medlemmarna var deras fackförbund står, dels kan det ha betydelse för framtida förhandlingar eller tvister.

Förhandlingen pågår tills protokollet är påskrivet 

Kom ihåg att arbetsgivaren inte ”äger” protokollet. Innan du skriver på kan du begära tillägg (men bara av sådant som faktiskt har sagts). Faktum är att förhandlingen är aktiv tills bägge parter har skrivit på protokollet. Du kan därför pausa för att få tid att diskutera frågan internt. När ni ska mötas för en fortsättning behövs ingen ny kallelse, det räcker med en enkel överenskommelse om tid och plats.

När protokollet slutligen är påskrivet kan arbetsgivaren verkställa sitt förändringsförslag – med eller utan justeringar utifrån fackets synpunkter.

Formalia vid kollektivavtalsförhandlingar

Skapa förändring utifrån de lokala förutsättningarna

Om det finns en avdelning på plats kan facket begära förhandling med arbetsgivaren om lokala kollektivavtal – vilket formellt kallas ”intresseförhandling”. Detta regleras i paragraf 10 i MBL. Sådana förhandlingar sker oftast, men inte bara, i anslutning till att nya centrala kollektivavtal har slutits.

Förhandlingarna börjar med att det lokala facket skickar en kallelse till arbetsgivaren (som har förhandlingsskyldighet enligt de centrala kollektivavtalen). Förhandlingarna pågår sedan tills ett nytt kollektivavtal är påskrivet. I de fall då parterna inte lyckas komma överens kan förhandlingarna avslutas med oenighet, alltså ingenting. Handlar det om lokala förhandlingar med de centrala kollektivavtalen som grund så gäller i så fall de centrala avtalen.

Protokollet bidrar med förtydliganden

Vid kollektivavtalsförhandlingar kan parterna komma överens om vem som ska ansvara för protokollet. Detta dokument är viktigt, men inte på samma sätt som vid inflytandeförhandlingar. Här ska nämligen protokollet bara specificera de punkter där parterna är eniga (själva förhandlingens gång eller oenigheter tas inte med). Detta kan sedan användas för att få förtydliganden av hur parterna har tänkt. Protokollet brukar finnas med som en bilaga till kollektivavtalet och kan ge vägledning åt exempelvis chefer och löneadministratörer. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss