kollegor i möte

Vanliga frågor om medlemskapet

Publicerad: 2022-12-21

|Uppdaterad: 2024-12-12

Här har vi samlat vanliga frågor om medlemskapet i Fackförbundet ST.

Att vara medlem i facket är framförallt en trygghet för dig som anställd. Om en situation skulle uppstå där du hamnar i någon typ av konflikt med din arbetsgivare, så kan facket vara de som hjälper dig med både rådgivning och representation. Det kan gälla allt från diskriminering och kränkande särbehandling till arbetsskador eller brister i arbetsmiljön.  

Bevakar våra rättigheter

Facket är dessutom en stor trygghet i och med att de bevakar de anställdas rättigheter i exempelvis tider av uppsägningar eller olika typer av förhandlingar när det gäller både omorganisationer, löner och kollektivavtal. Facket har också fackliga rådgivare som kan ge dig kostnadsfri rådgivning.  

Inkomstförsäkringar

Facket har dessutom inkomstförsäkringar, som ger dig extra trygghet i ekonomin i det fall du skulle bli arbetslös och få ersättning från a-kassan. Som arbetslös kan du även få stöd i att söka nytt arbete, både vad gäller att skriva CV, gå på intervjuer och så vidare. Facket har även en hel del utbildningar och kurser som kan utveckla dig i ditt yrke.

Ett medlemskap i Fackförbundet ST ger dig många förmåner, både i arbetslivet och utanför. Allt från möjlighet att påverka och fackligt stöd till karriärtjänster och inkomstförsäkring! Här kan du läsa om alla fackliga medlemsförmåner.

Förhandlingshjälp

Våra ombudsmän och jurister är experter på de avtal och lagar som gäller för dig som jobbar inom statlig verksamhet. Vi kan dina rättigheter och företräder dig om du till exempel blir uppsagd, diskriminerad eller inte får ut din lön.

Facklig rådgivning

När du behöver svar om dina rättigheter i arbetslivet är det viktigt med ett fackförbund som är lätt att komma i kontakt med. Med många fackligt förtroendevalda lokalt på din arbetsplats finns vi alltid nära till hands. 

Du kan också ringa till våra fackliga rådgivare på ST Direkt som ger dig snabba svar på arbetsrättsliga frågor varje vardag 8:30-16:30. De fackliga rådgivarna kan också nås via mail på stdirekt@st.org och ger dig svar på dina arbetsrättsliga frågor normalt inom en arbetsdag.

Inkomstförsäkring

Vår inkomstförsäkring tål en jämförelse – den är en av de mest förmånliga på marknaden. Om du sägs upp innebär vår inkomstförsäkring att tillvaron blir lite lättare och inkomstbortfallet mindre. Med upp till 80 procent av lönen i 150 dagar kan du fokusera på din karriär istället för att oroa dig för hur du ska få det att gå ihop ekonomiskt. Glöm inte att komplettera med a-kassa!

Karriärtjänster

Vi vill ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för att du ska kunna växa, trivas och gå framåt i ditt yrkesliv. Därför ingår karriärtjänster kostnadsfritt i ditt medlemskap. Boka tid hos en karriärcoach om du vill bolla funderingar kring nästa steg i karriären, skicka in ditt CV och personliga brev för granskning så att dina kompetenser lyfts på bästa vis eller träna inför intervjun med en professionell karriäragent.

Lönerådgivning

STs lönerådgivare coachar dig inför lönesamtalet och hjälper dig att få en bild av löneläget på arbetsplatsen. Vi vet vilka argument du bör trycka lite extra på under ditt samtal! Vi tillhandahåller även den mest tillförlitliga lönestatistiken för statliga arbetsplatser.

Möjlighet att påverka

Det är medlemmarna som är facket och formar verksamheten. När du är medlem i ST får du möjlighet att påverka genom ditt lokala fack, till exempel är du med och väljer förtroendevalda som företräder dig gentemot arbetsgivaren.

Du kan också kandidera till att bli förtroendevald och driva dina kollegors intressen gentemot arbetsgivare eller se om det finns möjlighet för dig att bli aktiv i din fackklubb på andra sätt, till exempel för att driva en fråga som du brinner extra mycket för.

Som medlem har du också möjlighet att påverka vilka frågor ST driver i stort. Enligt förbundets stadgar har varje medlem, klubb, sektion eller avdelning rätt att när som helst skicka in motioner och förslag.

Förmånliga försäkringar

Försäkringar är en självklar del av tryggheten och är en viktig förmån som vi kan erbjuda dig. Som ny yrkesverksam medlem eller doktorandmedlem ansluts du automatiskt till ett personförsäkringspaket som ingår utan extra kostnad i tre månader. Du kommer under den perioden att få ett brev från vår samarbetspartner Folksam med erbjudande om att fortsätta med försäkringarna till medlemspris. Studentmedlemmar har ett eget försäkringserbjudande.

Rabatter och erbjudanden

Hos oss får du en rad rabatter som du kan ha nytta av både privat och i arbetslivet. Till exempel kan du teckna bolån och medlemslån med extra förmånlig ränta. Dessutom har vi en rad bra erbjudanden på till exempel böcker, kurser och semesterboende.

Medlemstidningen Publikt

För att du lätt ska hålla dig uppdaterad om det som sker inom det statliga området får du STs medlemstidning Publikt hemskickad till dig 8 gånger per år. Publikt skriver om arbetsmarknad, arbetsliv och frågor som berör de myndigheter, stiftelser och bolag där ST finns.

Fackförbundet ST organiserar anställda inom statliga verksamheter, till exempel på myndigheter, i affärsverk, på högskolor och universitet, i statligt ägda bolag eller i statligt finansierade stiftelser. Vi har också medlemmar som arbetar i privata företag med statligt uppdrag.

Vi är övertygande om att alla på arbetsplatsen tjänar på att vara med i samma fackförbund. Därför välkomnar vi alla, oavsett utbildning och befattning, att bli medlemmar.

Våra avtalsområden

Här är de avtalsområden där Fackförbundet ST tecknar kollektivavtal.

  • Arbetsgivarverket, omfattar myndigheter, statliga verk samt universitet och högskolor, till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket
  • Almega Järnvägsinfrastruktur, omfattar till exempel Infranord
  • Almega Kommunikation, omfattar till exempel Postnord och Swedavia
  • Almega Spårtrafik, omfattar t ex SJ, Green Cargo och Arriva
  • Riksdagen, Riksbanken och Riksrevisionen

Har du en kollega som vill bli medlem? Här hittar du bli medlem-sidan på st.org.

Som ny yrkesverksam medlem får du de tre första månaderna kostnadsfritt. Efter den perioden gäller ordinarie avgift vilken varierar beroende på din inkomst.

Välkomsterbjudandet gäller endast nya yrkesverksamma medlemmar, som ej varit medlemmar i ST de senaste 18 månaderna. 

Aktuella månadsavgifter hittar du här.

Tillkommande avgifter

Utöver förbundsavgiften till Fackförbundet ST förekommer även lokala avgifter, till exempel avdelnings- och sektionsavgift. Det genomsnittliga totala beloppet för tillkommande avgifter är cirka 25 kronor per månad. Du som inte tillhör en avdelning betalar en schablonavgift till förbundet om 25 kronor per månad. 

Medlemsavgiften kan betalas via autogiro, e-faktura eller avi.

Vad räknas som inkomst?

Medlemsavgiften baseras på din sammanlagda månadsinkomst före skatt. Med inkomst menas:

  • lön från en eller flera arbetsgivare, inklusive fasta lönetillägg.

Annan skattepliktig ersättning, till exempel:

  • sjukpenning och rehabiliteringspenning
  • föräldrapenning
  • arbetslöshetsersättning
  • ersättning från Trygghetsstiftelsen
  • avgångsvederlag eller liknande

Följande räknas inte med i inkomsten

  • Sjukersättning oavsett om den är hel eller utgör en del.
  • Rörliga lönetillägg (till exempel jour-, OB-, övertids- och beredskapstillägg).

Grupper som är avgiftsbefriade eller betalar lägre avgift

  • Som ny medlem får du de tre första månaderna gratis. Efter den perioden gäller ordinarie avgift.
  • Studentmedlemmar är helt avgiftsbefriade (gäller från januari 2018).
  • Studentmedlem som övergår till aktivt medlemskap betalar 100 kronor för hela det första medlemsåret.
  • Studielediga som själva finansierar sina studier kan under vissa villkor vara avgiftsbefriade.
  • Värnpliktiga i grundutbildning är avgiftsbefriade.
  • Medlemmar som arbetar utomlands hos arbetsgivare utanför STs organisationsområde betalar lägsta förbundsavgiften.
  • Medlem som medföljer make/maka/sambo som arbetar utomlands, betalar lägsta förbundsavgiften.
  • Du som är doktorandmedlem betalar 80 kronor per månad.
  • Du som är pensionärsmedlem betalar 340 kronor per år.

Kollektivavtalet, är ett avtal som förhandlas fram mellan arbetsgivaren eller arbetsgivarorganisationen och fackförbundet. Kollektivavtalet reglerar alla rättigheter och skyldigheter man har, både som anställd och arbetsgivare.  

Saker som förhandlas i kollektivavtalet är exempelvis:  

  • Antalet semesterdagar 
  • Din pension,  
  • En garanti för löneökning i procent per år,  
  • Din övertidsersättning 
  • Din föräldralön 
  • Din sjuklön,  
  • Försäkringar och avtal om arbetstider och liknande. 

Ett exempel på kollektivavtalets värde kan man se när man ser över sin egen löneökning varje år. Det finns inget i lagen som säger att din arbetsgivare är skyldig att löneförhandla med dig varje år. Det är i det kollektivavtal som skrivs mellan arbetsgivare och fackförbunden som reglerar hur och när man får löneförhandla.  

Även om du löneförhandlar själv, så har facket redan förhandlat fram grunden i avtalet (i samband med en avtalsrörelse) och de kan också stödja dig inför eller efter din egen förhandling.  

Grunden i avtalet, som förhandlats inför din egen förhandling garanterar vad din minsta ökade lön blir och omfattar alla som arbetar på arbetsplatsen.

Fackets möjlighet att påverka kollektivavtalet, det lokala avtalet och frågor på din arbetsplats beror på hur många medlemmar det fackförbundet har på arbetsplatsen/inom din organisation/högskola/universitet/bransch.  

När facket ska förhandla om kollektivavtalet, det lokala avtalet eller frågor som rör din arbetsmiljö är det därför viktigt att man har många medlemmar.  

Fler medlemmar ger en större möjlighet att få igenom sina yrkanden/sina punkter i samband med en förhandling.  Därför är det lika viktigt att prata om vad facket gör för dig, som vad ditt medlemskap faktiskt kan göra för facket. 

Fler medlemmar = Större möjlighet att påverka.

Vill du engagera dig och företräda dina och dina kollegors intressen så finns många möjligheter att göra verklig skillnad och engagera sig inom facket. Om ni har en lokal fackklubb på arbetsplatsen så har du stora möjligheter att påverka och initiera förhandlingar med arbetsgivaren i många frågor.

När du går i pension har du möjlighet att fortsätta som pensionärsmedlem. För 340 kronor per år behåller du alla dina medlemsrabatter, till exempel på resor och försäkringar. Du får också i fortsättningen tidningen Publikt hem i brevlådan. 

Eftersom vårt pensionärsmedlemskap är anpassat för dig som slutat arbeta ingår inte rätt till fackligt stöd på jobbet, rättshjälp eller inkomstförsäkring. Som pensionärsmedlem kan du inte ha förtroendeuppdrag i Fackförbundet ST.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss