Fackförbundet STs kollektivavtal – trygghet för ekonomi och arbetsliv
Publicerad: 2025-04-01
Som statligt anställd har du många villkor och förmåner som du kanske tar för givet. Från årliga lönesamtal och tjänstepension till längre semester och extra pengar vid föräldraledighet – allt detta och mycket mer finns i de kollektivavtal som Fackförbundet ST har förhandlat fram.
Fördelar med Fackförbundet STs kollektivavtal
En hållbar löneutveckling
Kollektivavtalet reglerar att din lön ses över regelbundet. Du har ofta rätt till ett samtal med din chef där ni pratar om hur du presterar och vad du kan göra för att förbättra din lön.
Extra ersättning vid övertid
Om du jobbar övertid eller utanför ordinarie arbetstid, till exempel helger eller kvällar eller har jour etc. så har du ofta rätt till extra kompensation enligt kollektivavtalet.
Bättre ekonomi när du går pension
Via din anställning så tjänar du in så kallad tjänstepension. Det innebär att din arbetsgivare varje år sätter in pengar hos ett försäkringsbolag som förvaltar dina tjänstepensionspengar. Detta görs till en låg avgift som gör att det blir mer pengar över när du väl ska gå i pension.
Extra pengar vid föräldraledighet
Föräldrapenningtillägg betyder att du får extra ersättning utöver föräldrapenningen när du är föräldraledig. Belopp och varaktighet för detta regleras i ditt kollektivavtal.
Försäkringar vid skada och sjukdom
Om du blir sjukskriven eller skadar dig i arbetet får du ekonomisk ersättning tack vare de många och omfattande försäkringarna som finns i kollektivavtalet.
Stöd för personlig utveckling
Rätt till utvecklingssamtal eller medarbetarsamtal finns i de allra flesta kollektivavtalen. Ofta understryks också hur viktigt det är att du får stöd för kompetensutveckling.
Omställningsstöd vid varsel och uppsägning
Med våra kollektivavtal får du ett extra bra stöd om du skulle bli uppsagd från jobbet. Det handlar dels om ekonomisk ersättning för att stärka ekonomin och stöd för att hitta ny sysselsättning.
Inflytande på jobbet
Kollektivavtalet ger dig möjlighet att vara med och påverka de beslut som rör din arbetsplats. Det är viktigt att ni utser ett arbetsplatsombud eller bildar en klubb om det inte finns på er arbetsplats. Då måste arbetsgivaren informera er och förhandla om alla större förändringar i verksamheten.