Vad händer i avtalsrörelsen?

Nyhet
Här är fyra frågor till Fackförbundet STs biträdande förhandlingschef Oskar Falk om hur coronapandemin påverkar årets förhandlingar om nya kollektivavtal.

Vad händer i avtalsrörelsen just nu?

– Det osäkra läget som orsakats av pandemin och Covid-19 gjorde tidigare i våras att industrin valde att skjuta upp sina kollektivavtalsförhandlingar. Det här spelar roll också för oss, eftersom vårt mål alltid är att förhandla fram genomsnittliga löneökningar som anges med en procentsats, snarare än luddiga formuleringar om ”god löneutveckling”. Men utan industrins siffror att utgå ifrån är det svårt. Därför diskuterar vi just nu möjligheten att skjuta upp också våra förhandlingar – något som vi, arbetsgivarna och flera andra fackförbund i så fall behöver vara överens om och de diskussionerna tar lite tid, säger Oskar Falk, biträdande förhandlingschef på Fackförbundet ST.

Vad innebär arbetet konkret?

– Att vi just nu har vi löpande kontakt med både arbetsgivarorganisationer och andra fackförbund för att komma överens om en gemensam lösning och som ger oss så bra förutsättningar som möjligt. Det här handlar ju om våra medlemmars löner, arbetsmiljö och andra villkor, så det viktigt att vi landar rätt.

Vad händer med löner och villkor om också våra förhandlingar skjuts upp?

– Det skulle innebära att nuvarande villkor förblir desamma fram till att förhandlingarna kommer igång igen. I dagsläget kan jag inte säga så mycket mer än att vi jobbar för fullt för att hitta en bra lösning. Så snart vi har gjort det så återkommer vi så klart.

Vad händer mer just nu?

– Vi vet att det ser väldigt olika ut bland våra medlemmar. En del jobbar mer än någonsin, andra har väldigt lite att göra och en del har varslats om uppsägning. Därför är det fackliga arbetet extra viktigt just nu. De senaste veckorna har i stort sett allt vårt arbete handlat om att göra vad vi kan för att säkra våra medlemmars jobb och arbetssituation, samtidigt som vi är med och tar ansvar för att samhället ska fungera så bra som möjligt just nu. Vi har till exempel skrivit avtal som möjliggör korttidspermitteringar, men också tillfälligt öppnat upp för fler övertidstimmar för att samhällsviktiga verksamheter ska kunna gå runt. Men framför allt stöttar vi förtroendevalda runt om i landet så att de ska ha möjlighet att teckna bra lokala avtal med arbetsgivarna.

Har du frågor om coronaviruset och jobbet?

I vår FAQ samlar vi vanliga frågor och svar om dina rättigheter. Du kan också höra av dig till den som är förtroendevald på din arbetsplats eller till vår medlemsrådgivning ST Direkt på 0771-555 444.

Till vår FAQ