Komikern och poddaren Ola Söderholm

”Utmaningen är att alltid vara intresserad”

Nyhet
Många lärde känna honom som en av rösterna i långkörarpodden Lilla drevet. Nu är Ola Söderholm aktuell med andra säsongen av egna podcasten Stormens utveckling. Så här tänker han om höstens avsnitt – och vännen och kollegan Jonatan Unges sommarprat.

För de som inte lyssnat: vad är Stormens utveckling?

– Man kan beskriva det som kulturjournalistik i poddformat. Jag försöker tillsammans med mina gäster förstå idéer och strömningar i samtiden, särskilt klimatfrågan har intresserat mig. Sedan är den förhoppningsvis rolig ibland också.

Vi är nu inne på andra säsongen. Vad kan vi förvänta oss av den framöver?

– Min föräldraledighet är avslutad, så den tydligaste förändringen är att jag nu poddar varje vecka. Det kommer också att vara fler andra gäster vid sidan av de återkommande, Jonatan Unge och Liv Strömquist, under hösten. Bland andra kommer litteraturprofessorn Sven Anders Johansson och journalisterna och författarna Therese Uddenfeldt och Nina Björk att medverka.

Hur väljer du teman och gäster?

– Det finns ingen annan strategi än att jag går på det jag är intresserad av. Det är utmaningen, att lyckas vara intresserad av det man pratar om varje vecka. Är man det blir det energi i berättandet oavsett vad det handlar om.

Du bröt dig ur Sveriges kanske största podcastgrupp. Vem av de här kända utbrytarna identifierar du dig mest med: Ice Cube i N.W.A, Liam eller Noel Gallagher i Oasis eller Geri ”Ginger spice” Halliwell i Spice girls?

– Jag är kanske är som någon av Gallagher-bröderna då. Spelar i ett coverband på mig själv.

Du pratar mycket om den moderna civilisationen och det moderna samhället. Hur ser du på fackets roll i det här?

– Jag tror att facket kommer spela en avgörande roll i kampen för en rättvis framtid. Det blir antagligen än viktigare att organisera sig i en snabbt föränderlig och alltmer global arbetsmarknad där ekonomin och industrierna länkas samman. Särskilt behovet av internationell facklig samverkan kommer nog att öka.

Hur ser du på att Jonatan Unge fick sommarprata och inte du?

– Jag hade egentligen inga problem med att han fick sommarprata. Blev mer kränkt av att det var så bra.