Karin Adesköld

Humor räddade mig från utbrändheten

Nyhet
Karin Adelsköld är hyllad komiker, författare och journalist som kom tillbaka från utbrändheten genom att lära sig att skratta åt eländet. Under hösten kom hon ut med boken "Nu är det kul igen : från utmattning till arbetsglädje". Nu humorcoachar hon företag och myndigheter och vill lära oss att ha mer kul på jobbet.

I höst är Karin Adelsköld ute på turné med ”Behöver vi verkligen ha kul på jobbet?” där ST medlemmar runt om i landet har chansen att se föreläsningen gratis.

Varför tror du att just humor är bra mot utmattning? 

Jag till och med vet att humor är bra mot stress, forskning visar detta tydligt. Förutom att skratt frigör ”må bra-hormonet” serotonin och bildar endorfiner i vår kropp, gör humor att man kan distansera sig från jobbiga situationer och att ta saker mer med en klackspark. Och värdet av det i vårt stressade samhälle kan nog inte underskattas.

På vilket sätt hjälpte humor dig i din väg tillbaka till arbetslivet? 

För mig var det avgörande att skratta åt eländet istället för att bara bli ledsen och bitter, som det är lätt att bli, när kropp och knopp plötsligt inte fungerar. Jag kunde såklart vara det också, men det var så skönt att kunna skratta istället för att bli förtvivlad.

Vid ett tillfälle hade jag blivit så glömsk att jag råkade öppna ett paket som jag trodde var till mig bara för att upptäcka att det var jag själv som slagit in det dagen innan. Att skratta åt eländet är en form av acceptans som är ett väldigt bra sätt att gå vidare och komma över svåra saker.

Skratt smittar ju av sig. Hur får man med sig kollegorna?  

Genom att planera in roliga aktiviteter eller bus och berätta för kollegorna hur mycket alla har att vinna på att ha roligt på jobbet. Inte minst för chefen, som måste vara tillåtande om alla ska kunna ha kul på jobbet. Hen ska inte tänka ”åh nej, de tramsar bort jobbet” utan ”åh vad bra här står de och tramsar, det mår både de själva organisationen bra av”.

För den som är utmattad kan humor och skratt kännas väldigt långt bort. Har du några bra tips på hur man kommer igång? 

Det är väldigt långt bort att skratta när man mår dåligt. Men bara att titta på roliga klipp på Youtube eller göra saker som man tycker är kul (eller gjorde förr, innan man blev deppig) kan göra underverk. 

Finns det inte risk att skratt förtar allvaret i situationen? 

Humor bygger på överraskningseffekten. Du tar något folk känner igen och lägger till något oväntat. Om man skämtar hela tiden blir det inte roligt, för det blir inte överraskande. Därför ska allt inte vara roligt hela tiden. Kontraster är alltid det mest spännande och effektiva. Undersökningar visar att chefer som är roliga och vågar bjuda på sig själva uppfattas som mer seriösa än dem som bara är allvarliga. 

Vad kan den som ska läsa din bok förvänta sig?

Bland annat handfasta tips om hur man kan ta sig tillbaka från utmattning och hur man skapar en rolig arbetsmiljö. Men också grunderna i standup och ett riktigt avskräckande exempel på hur illa det kan gå om man glömmer att skratta.