Par åker tåg.

Här är Sveriges bästa tågresor enligt STs medlemmar

Nyhet
I vårt förra medlemsbrev arrangerade vi en tävling där vi efterlyste era bästa tågsemestrar i Sverige. Tack för alla roliga tips! Här är de vinnande bidragen som du kanske kan använda som inspiration inför sommarsemestern.

Njut av en härlig dag i Västervik av Ethel

Ta tåget till Västervik och besök Stegeholms slottsruin, Gränö slott, utomhusbadet Lillö och museet Kulbacken. Ta en glass i gästhamnen och fortsätt sedan ut till vackra Händelöp. Lätt att cykla runt.

Ta nattåget och vakna upp i vackra Malmö av Sofia 

Vi som barnfamilj åkte till Malmö med nattåg från Stockholm. Smidigt att vakna till i Malmö på morgonen och hitta ett mysigt ställe för frukost. I Malmö finns mångkulturell miljö med restauranger från olika länder, fina stränder och många lekparker. Vi tog också en dagstur till Köpenhamn och Tivoli – smidigt med tåget över bron. Längtar redan till nästa resa.

Vackra vyer på vägen till Vimmerby av Olof

Ta med familjen på Stångådalsbanan från Linköping till Vimmerby! En resa i ett varierat landskap där ni passerar sjöar, jordbrukslandskap och kuperad skogsbygd. Avsluta med ett stopp vid Astrid Lindgrens värld.

Lukta på böcker i Laholm av Ann-Christin

Jag älskar att åka tåg till Laholm längs med den vackra skånska kusten, Hallandsåsen och fram till denna lilla pärla i Halland. Här finns ett underbart kafé på torget och en välsorterad bokhandel med kunnig personal och möjlighet att bara strosa runt och “lukta på böcker”. En promenad vid Lagan är också att rekommendera och under sommarsäsongen går det att njuta av betande kor längs med åkanten.

Några härliga stopp med Öresundståget av Anna

Öresundståget som går mellan Kalmar-Helsingör ger möjlighet till många härliga stopp! Du kan börja i kuststaden Kalmar vid havet, besöka glasriket, se Smålands djupa skogar, stanna i Växjö och ta en stadstur och en natt på PM & vänner hotell. Sen fortsätter du söderut och ser Skånes landskap närma sig mer och mer, där du kan stanna i Lund och promenera i staden. 

I Malmö njuter du av storstadspulsen innan du åker över till Danmark och upplever huvudstaden Köpenhamn innan du tar tåget och får se mindre städer och det danska landskapet.

Skidåkning och pimpelfiske i Storlien av Anders

Åk tåg till Storlien i Jämtland på vårvintern! Ta med både skidor och pimpelspö. Då kan du njuta av både härliga skidturer och nyfångad röding. Chansen att få en fin solbränna på köpet är ju inte heller helt fel. Njut av en härlig tågresa och en skön avkopplande vistelse.

Vintermarknad i Jokkmokk av Johanna

Ta tåget till Jokkmokk och dess vintermarknad! En fantastisk kulturupplevelse med massor av lokalproducerad mat, samiskt hantverk och många kringaktiviteter. Man kan boka hela vägen. I Murjek (en fantastiskt fin liten by) byter man till buss. Bussresan tar en timme. Kan verkligen rekommenderas! 

Obegränsade resmöjligheter i Skåne av Johanna

Köp ett ”Skånekort” (Skånetrafikens 24- eller 72-timmarsbiljett) och se nya ställen i Skåne du aldrig annars skulle besökt. Ta tåget till Ystad och spring en runda längs kusten. Åk till Ängelholm och ta bussen till Vejbystrand. Ät en glass i hamnen. Ta tåget till Höör och besök Skånes djurpark. Njut!

Upplev Luleås fantastiska skärgård av Malin

Ta nattåg till Luleå - finaste sommarstaden! Omringad av vatten med en rad roliga sommaraktiviteter. En fantastisk skärgård som är väldigt tillgänglig. Fina utflykter till närliggande sevärdheter; Piteå, Storforsen, Gammelstads kyrkby med mera.

Skidåkning i midnattssol av Johani

Riksgränsen är ett tågsemestermål med många fantastiska kvaliteter. Vägen dit, skidåkning i midnattssol, närhet till Narvik, fantastiskt hotell, fotografen Sven Hörnells museum och härlig miljö.