arbetsmiljö

Din fysiska arbetsmiljö

Din arbetsmiljö är viktig för att du ska kunna utföra ditt viktiga arbete och din arbetsplats ska vara anpassad efter dina behov. Det här ska du tänka på för att få en bra fysisk arbetsmiljö.

Den fysiska arbetsmiljön är dina arbetsredska, eller lokalen du vistas i. Det mest grundläggande när det gäller arbetsplatsen är förstås dina kontorsmöbler. De ska vara ergonomiskt utformade för att förebygga onödig belastning på kroppen. Viktiga redskap som måste fungera är datorn, telefonen och kopiatorn/skrivaren.

Din chef är ansvarig för att du har en arbetsmiljö anpassad efter dina förutsättningar och behov. Chefen är också den person du ska vända dig till om du behöver ett bättre stöd. Skulle du få möta invändningar kan alltid kontakta ditt lokala fack.

Stol

Du behöver en stol som passar just dig. Du ska enkelt kunna ställa in stolshöjd, ryggstöd och sittdjup. Det ska också vara lätt att ändra sittställning under arbetets gång.

Skrivbord

Skrivbordet ska kunna ställas in så att du får en bra arbetshöjd - oftast armbågshöjd. Bordsskivan bör vara stor nog för att du ska få plats med det som du frekvent behöver komma åt.

Med ett höj- och sänkbart bord kan du variera arbetsställning. Dessutom mår ryggen bra av stående arbete.

Bildskärm, tangentbord och mus

Avståndet till bildskärmen bör vara 50-70 cm. Placera skärmen direkt på bordet så att blicken blir lätt nedåtriktad. Den ska stå så att du undviker reflexer och bör ha tydliga tecken med bra kontrast (exempelvis mörka tecken på ljus bakgrund).

När du jobbar med tangentbordet eller musen ska du kunna vila underarmarna på bordsskivan. Då blir belastningen på axlar och nacke mindre. Håll handleden så rak som möjligt (du kan pröva att använda handleds-/underarmsstöd).

När du använder musen får armarna inte hamna för långt från kroppen. Med smalare tangentbord eller tangentbord utan sifferdel, blir det lättare att hålla in dem.

Använd gärna kortkommandon som alternativ till musen.

Belysning

Takbelysning med både uppåt- och nedåtriktad ljus ger bra ljusspridning i rummet. Det ska också finnas platsbelysning om det behövs. Är du högerhänt ställer du bordsarmaturen till vänster, är du vänsterhänt till höger. Då skuggar du inte din text.

Är belysningen dålig kompensera vi det ofta med kroppen för att se bättre. Det kan leda till dåliga arbetsställningar.

Arbetar du vid bildskärm mer än en timme om dagen bör du undersöka ögonen regelbundet. Arbetsgivaren ska stå för kostnaden både för synundersökning och för särskilda glasögon för bildskärmsarbete, om du behöver det.

Störande ljud

Textilier bidrar till att dämpa ljud, liksom ljudabsorberande skärmar. Headsets är också ett sätt att stänga ute ljud. Arbetar du i öppet kontorslandskap behöver du kunna gå undan till något tyst rum.

Kopiator/skrivare

Tillgången till skrivare och kopiatorer ska anpassas efter behoven på arbetsplatsen, både ifråga om funktion och belastning. Är du osäker på kopiatorn/skrivaren kan du begära en genomgång. Du ska inte behöva testa dig fram. Det är både stressande och ineffektivt.

Telefon

Du måste ha en telefon som möter dina behov i arbetet. Arbetar du ofta utanför kontoret behöver du sannolikt kunna surfa för att komma åt nödvändig information (av samma skäl kan du behöva mobilt bredband).

Talar du mycket i telefon behöver du ett bra headset. Strålningsrisken minskar och du kan använda bägge händerna fast du talar i telefon.

Med mobiltelefon kan du i princip nås när och var som helst. Det innebär inte att du alltid ska vara tillgänglig. Det här behöver ni prata igenom på arbetsplatsen. Kontakta ditt lokala fack och hör om det finns riktlinjer för tillgänglighet. Om inte, kan det vara en fråga att diskutera i din ST-avdelning.

Hjälp vid teknikkrångel

För att minska stressen i det dagliga arbetet måste du få hjälp när tekniken krånglar. Det är en arbetsorganisatorisk fråga. Du ska också ha fått tillräcklig utbildning i den tekniska utrustningen.

Distansarbete

Arbetar du på distans från hemmet är din bostad en arbetsplats. Arbetsgivaren är ansvarig för din arbetsmiljö också i hemmet. Prata därför med din chef om hur distansarbetet ska läggas upp.

Ta stöd

Det här var några tips om vad du kan tänka på för att få en bra arbetsmiljö. Du kan också få stöd av skyddsombudet på din arbetsplats. I vissa fall kan företagshälsovården göra en ”ergonomisk skyddsrond” för att säkra att de enskilda arbetsplatserna fungerar för de anställda på arbetsplatsen.

 

Nyhet

10 tips för att ”smygträna” på jobbet

I vårt förra medlemsbrev arrangerade vi en tävling där vi frågade hur ni ”smygtränar” på jobbet. Tack för alla era smarta tips! Här är de vinnande bidragen som du kanske kan ta med som inspiration till din arbetsplats.