Studenter

Medlemskap för studenter

Fackförbundet ST förbereder dig som student på en karriär i staten. Vi är experter på jobbmöjligheterna inom statlig sektor och kan hjälpa dig att hitta ditt drömjobb och att få koll på arbetsvillkoren.

Bli medlem – få matcheck värd 100 kr!

Att vara studentmedlem hos oss är helt gratis och ger dig tillgång till en rad förmåner. Just nu får du dessutom en matcheck värd 100 kr när du blir medlem. Checken kan användas i de flesta mataffärer och skickas hem till din adress. Erbjudandet gäller till och med 30 september. 

BLI MEDLEM HÄR 

Allt det här får du som medlem

  • Personlig rådgivning och lönestatistik
  • Rättshjälp
  • Karriärcoachning
  • CV-granskning
  • LinkedIn-hjälp
  • Chans till uppsatsstipendium
  • Möjlighet att nätverka och delta vid föreläsningar och studiebesök
  • Branschinformation från den statliga sektorn 
  • Rabatt på försäkringar mm. 
  • Rabatt på det fackliga medlemskapet efter examen 

Läs mer om STs studentmedlemskap

Vem kan bli studentmedlem? 

För att du ska kunna bli studentmedlem i Fackförbundet ST måste du studera någon form av eftergymnasial utbildning. Det gäller alltså för dig som studerar på universitet, högskola, folkhögskola eller yrkeshögskola. Utöver detta finns ett krav på att utbildningen ska pågå i minst tre månader. 

Oavsett vilken utbildning du studerar kan du bli studentmedlem. Vill du läsa mer om vilka utbildningar som leder till flest jobb inom staten, kan du läsa rapporten Framtidsjobb i staten

För dig som arbetar under utbildningen

Om du arbetar mer än 20 % av heltid under dina studier, ska du gå med som yrkesverksam medlem. Observera att gränsen på 20 % inte gäller under studieloven, utan endast under terminernas gång.

För dig som arbetar extra, men inte överskrider tidigare nämnd gräns, kan du arbeta i vilken bransch eller arbetsplats som helst. Detta gäller även kring förhandling och rättshjälp vid en tvist med din arbetsgivare. 

För dig som arbetar mer än 20 % är det dock viktigt att se över ifall Fackförbundet ST organiserar på din arbetsplats. Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig sektor och organiserar även de som arbetar på bolag med statligt uppdrag.

Om du har frågor kontakta en förtroendevald på plats eller vår medlemsrådgivning ST Direkt.

Följ oss!

STs blogg Hej jobbet! riktar sig till dig som är nyfiken på att jobba inom statlig sektor. 

Om du vill ha kontinuerliga uppdateringar och information som rör dig studentmedlem så kan du även följa oss på vår facebook-sida

Efter examen

När du tagit examen så är du fortsatt studentmedlem automatiskt – även då helt gratis. Du behöver inte göra någonting, vi har koll på din medlemstid. Du kan fortsätta använda alla förmåner efter din examen under ditt jobbsökande. 

I staten finns många spännande jobb för dig som är ung och välutbildad med samhällsengagemang. Och det är inte vilka jobb som helst – de handlar om att styra och utveckla Sverige.

När du börjar jobba finns ST till hands på de allra flesta statliga arbetsplatser för att ge dig den vägledning och det stöd du behöver för att växa, trivas och gå framåt i din yrkesroll. 

Som yrkesverksam medlem ingår även vår förmånliga inkomstförsäkring och förhandlingsstöd om du skulle råka illa ut på jobbet, samt alla dina andra förmåner.

Upp till fem år efter din examen kan du välja att bli yrkesverksam medlem i ST och endast betala 100 kronor för hela ditt första år som yrkesverksam medlem. Oavsett om jobbet du får inom staten/vårt organisationsområde är ditt första efter examen eller inte.

Det är viktigt att vi har rätt info om dig

För att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt studentmedlemskap, är det viktigt att vi har rätt uppgifter om dig. Meddela oss gärna om du till exempel ändrar din utbildning och får ett nytt examensdatum, en ny mailadress eller telefonnummer. 

Så här uppdaterar du dina uppgifter

Det enklaste sättet att uppdatera dina uppgifter är att logga in här på hemsidan med ditt personnummer och lösenord, eller via Bank ID. 

Har du fler frågor om hur ditt studentmedlemskap fungerar? Kontakta ST Direkt på 0771–555 444 eller mejla student@st.org