Pendeltåg i Stockholm rullar in på perrongen

Tågvärdarna: “Tryggheten kommer att försvinna helt på pendeltågen” 

Publicerad: 2022-01-27

Nyhet Efter beslut om att ersätta tågvärdarna med övervakningskameror på pendeltågen i Stockholm har skyddsstopp införts. Anette Johannisson och Jennyfer Flores arbetar som tågvärdar på pendeltåget i Stockholm. De berättar om situationen och vilka risker de ser om deras yrkesroll skulle tas bort. 

Vad har hänt?

Precis innan semestern, i juni 2021, fick de anställda på företaget MTR ett mail från VD Mats Johannesson om att Trafikförvaltningen i Stockholm lämnat in ett förslag till Trafiknämnden. Förslaget gick ut på att kameror skulle installeras på pendeltågen och ersätta tågvärdarnas arbete.

Trots protester från facket och de anställda godkändes förslaget och sedan dess har operatören MTR arbetat för att införa det nya systemet med målet att införa ensamarbete för lokförarna med start 2022. Nu har skyddsombudet lagt skyddsstopp mot ensamarbete. Situationen är svår för de anställda och särskilt för tågvärdarna som hotas med att bli av med sina jobb. 

    Tågvärdarna Annette och Jennyfer

    Vilka konsekvenser kan det få om tågvärdarna tas bort och ersätts med kameror? 

    Anette: Konsekvenserna blir många fler än man kan ana. Resenärerna kommer bli helt utelämnade till att tekniken fungerar. 

    Jennyfer: Det kommer inte gå att resa lika fritt längre. Rullstolsburna resenärer kommer till exempel vara tvungna att ringa för rampservice och boka tid. Tryggheten kommer att försvinna helt och våra lokförarkollegor kommer att få en ännu stressigare arbetsmiljö. 

    Anette: Det blir en hel yrkeskår med lokförare som lämnas ensamma i situationer som inte kan förutsägas. De kommer att få en hel tjänst till att hantera, utöver vad de är utbildade till att göra. Det är omänskligt. 

    Vad ingår i tågvärdarnas arbetsuppgifter? 

    Anette: Tågvärden är lokförarens ögon, öron, hjälp och stöd i allt. Det kan handla om att ta hand om sjukdomsfall ombord, förhindra suicidala personer från att hoppa framför tåget, ta hand om utslagna eller påverkade resande, ta hand om kvarglömda saker, ha kontakt med driftledare i trafiken och avgå från stationer på utsatt tid. 

    Jennyfer: Vår viktigaste uppgift är säkerheten och resenärernas trygghet. Vi ropar ut information vid kritiska situationer, är först på plats om en resenär kollapsar ombord eller på plattformen. Vi hjälper resenärer som har svårt att kliva på tåget, till exempel äldre människor med rollator och funktionshindrade personer som kan behöva extra hjälp. Vi ser till att alla kan resa fritt och när de vill. 

    Anette: För att inte nämna när vi råkar ut för olyckshändelser som påkörning av person, djur eller nedriven kontaktledning, här är vi lokförarens enda stöd som finns ombord med utbildning att kunna agera och hjälpa såväl lokföraren som resenärerna på plats omedelbart.  

    Vad kommer att hända med tågvärdarna som omplaceras? 

    Jennyfer: Vi har ingen aning om vad som kommer att hända med oss tågvärdar. 

    Anette: Det har sagts att vi ska bli erbjudna en annan tjänst inom företaget men om man tackar nej till den mister man sin anställning. Vi ska börja fasas ut tredje kvartalet i år. 

    Hur har era kollegor reagerat på beskedet? 

    Anette: Våra kollegor har reagerat med stor bestörtning, ilska och förtvivlan. 2006 förbjöds ensamarbete på pendeltågen med hänvisning till Arbetsmiljölagen, så det är förvånande att man ändå tagit detta beslut. 

    Jennyfer: Många är nog fortfarande i chocktillstånd och försöker förstå hur våra politiker och MTR tänker. Det finns lokförare som kommer att säga upp sig om beslutet inte ändras. Vi är många som står enade och kämpar tillsammans. 

    Vad hoppas ni på nu? 

    Jennyfer: Vi hoppas att våra politiker ska inse vilket misstag de har gjort. Att de går igenom regeringsbeslutet från 2006 och att vi tågvärdar får stanna kvar för våra resenärer och våra lokförarkollegor. 

    Anette: Vi arbetar på bred front med alla lagliga medel för att få behålla tågvärdarna kvar ombord på våra pendeltåg och hoppas såklart att beslutet återkallas. 

    Fackförbundet ST

    Box 5308

    102 47 Stockholm

    Besök: Sturegatan 15

    Telefon: 0771-555 444

    E-post: st@st.org

    Orgnr: 802003-2101

    Följ oss