Lyssna på arbetsförmedlarna!

Publicerad: 2021-08-23

Nyhet Alla pratar om Arbetsförmedlingen, om januariavtalet, om privatiseringar och om reformeringen av en av Sveriges största myndigheter. Men vem pratar med arbetsförmedlarna?

Det är dags att vi börjar lyssna på de verkliga experterna på Arbetsförmedlingen. Vi talar förstås om arbetsförmedlarna - de som varje dag hjälper folk till jobb och utbildning. 

Vi har rest runt till fyra städer och pratat med fyra arbetsförmedlare med fyra olika uppdrag men med ett budskap till svenska politiker: Ge oss arbetsro och tid att göra våra jobb!

Caroline Dahlström, arbetsförmedlare i Gävle

Lotta Falck, arbetsförmedlare som jobbar med intagna på Tidaholmsanstalten

Pero Banovic, arbetsförmedlare i Jönköping

Zlatko Avdagic, Arbetsförmedlingen Motala

Är du journalist och vill prata med en arbetsförmedlare?

Kontakta vår pressekreterare Anders Maxson: 

    Vad innebär reformeringen för de långtidsarbetslösa?

    ST har länge drivit frågor om Arbetsförmedlingen

    Vi har många medlemmar inom Arbetsförmedlingen och har länge arbetet med att lyfta problemen med reformeringen och hur myndigheten styrs. Här nedan ser du några av de debattartiklar vi skrivit, en podd vi gästat samt en animerad film om hur reformeringen påverkar de som står längst från arbetsmarknaden.  

    "Ledningen har gjort ett antal felaktiga vägval"
    Ska vi ha riktiga chanser för alla arbetssökande oavsett var i landet man bor, då måste det finnas en tillräckligt stor del av Arbetsförmedlingen kvar i statlig regi. Detta och mycket mer lyfter Britta Lejon när hon medverkar i Duapoddens intervjuserie "Perspektiv på samverkan".

     "Vem gynnas av Arbetsförmedlingens reformering?"
    Trots löftet om att skyltarna ska upp igen ser vi fler nedlagda kontor och minskad bemanning på Arbetsförmedlingen. Konsekvenserna blir sämre likvärdighet, minskad lokal närvaro och att resurserna flyttas från de som har svårast att få jobb till de som har goda chanser att snabbt få en ny anställning. Seminarium med bl.a. Britta Lejon och Roger Mörtvik, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

    ”Jämförelsen med Australien haltar – AF behövs”
    Slå inte sönder en verksamhet som visar goda resultat i ett läge när Sverige har stora utmaningar med nyanlända. En sammanhållen statlig arbetsförmedling behövs och ger resultat, skriver Britta Lejon och Fredrik Andersson, Fackförbundet ST, i en replik i Svenska Dagbladet 2017-03-21.

    ”Arbetsförmedlingen står inför en kraschlandning”
    Det är rätt att reformera Arbetsförmedlingen. Men finns inte budgeten, organisationen eller kompetensen på plats kommer det inte att fungera. Det är dags att göra halvhalt, tänka efter och göra om skriver Britta Lejon och Heike Erkers på DN Debatt 2019-03-15.

    "AF:s personal offras för politiska poänger"
    Nu sägs våra kompetenta kollegor upp från Arbetsförmedlingen. Konsekvenserna för Sverige kommer bli allvarligare än vad de politiker som nu vägrar ta ansvar har anat, skriver flera sektionsordföranden inom facket ST i Arbetsvärlden 2019-05-19.

    "Har vi fel om Arbetsförmedlingen?"
    Regeringen hävdar att den nu anslår extra mycket resurser de närmaste åren för särskilda åtgärder, som ska gå till de som behöver mest stöd på arbetsmarknaden. Vi ser inte att pengarna går till det, svarar Britta Lejon och Åsa Johansson från Fackförbundet ST i Dagens Arena 2020-12-13.

    ST: Stängda kontor måste öppnas igen!
    Framtidens Arbetsförmedling behöver mer resurser och ett förtydligat uppdrag. I uppdraget måste finnas bättre förutsättningar för samverkan mellan kommuner, lokalt näringsliv, och olika privata och ideella aktörer, skriver fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon i Dagens Samhälle 2019-12-10.

    "Tre förslag för en bättre reformering av Arbetsförmedlingen"
    Reformeringen av Arbetsförmedlingen behöver justeras. Följande tre principer bör bli vägledande för det fortsatta arbetet:
    1. Prioritera de som står längst ifrån arbetsmarknaden
    2. Säkerställ lokal närvaro på riktigt
    3. Låt arbetsmarknadspolitiken vara ett nationellt ansvar