kvinna som lutar sig över balkongräcket och ser ut med en gul filt över axlarna

Tre frågor om det nya omställningsstudiestödet

Publicerad: 2022-10-03

|Uppdaterad: 2022-11-11

Från första oktober 2022 har du möjlighet att söka studieledigt med en stor del av lönen i behåll. Här hittar du ett smakprov av de frågor och svar vi tagit fram för våra medlemmar. Logga in på Mina sidor för att ta del av all information.

1. Vad innebär rätten till studiestöd mitt i livet? 

Kortfattat betyder det att du får möjlighet till ett års ledighet – med ersättning – för att kompetensutveckla dig och på så sätt få en större trygghet på arbetsmarknaden. 

2. Hur vet jag om jag har rätt till det nya studiestödet? 

För att ha rätt till studiestödet behöver du ha jobbat i minst åtta år under en fjortonårsperiod. Syftet med studierna är att du ska öka din anställningsbarhet, det vill säga att du skaffar dig kunskaper som efterfrågas av arbetsmarknaden. Det behöver dock inte vara kopplat till ditt nuvarande jobb.

Få viktig information från din omställningsorganisation

Din omställningsorganisation kan ge dig vägledning och rådgivning om omställningsstudiestödet. Syftet är att utifrån dina intressen, befintliga kunskaper, kompetenser och behov hitta utbildningar som passar dig och som efterfrågas av arbetsmarknaden. Det finns ett flertal omställningsorganisationer på den svenska arbetsmarknaden. En lista över omställningsorganisationer hittar du på CSNs hemsida.

Vilken omställningsorganisation tillhör jag?

Anställda inom Fackförbundet STs organisationsområde tillhör en av dessa tre omställningsorganisationer:

  • Om du är statligt anställd kan du vända till till Trygghetsstiftelsen. Avtalsparter är Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O, Saco-S och SEKO.
  • Om du är anställd inom bolag som tillhör branschavtalen Kommunikation, Spårtrafik (järnväg) eller Järnvägsinfrastruktur kan du vända dig till TRR Trygghetsrådet. Avtalsparter är Svenskt Näringsliv och PTK.
  • Om du är anställd hos arbetsgivare som tillhör Arbetsgivaralliansens branschavtal Högskolakan du vända dig till TRS Trygghetsrådet. Avtalsparter är Arbetsgivaralliansen, Svensk Scenkonst och PTK.

    3. Får jag plugga vad som helst? 

    Nej, inte vad som helst. Det ska vara en investering för att öka dina chanser på arbetsmarknaden. Det är bara studier i Sverige som omfattas av stödet. Ansökan skickas in till Centrala studiestödsnämnden, CSN, som är den myndighet som fattar beslut om rätten till studiestödet. Lägsta studietakten är 20 procent och den kortaste studieperioden för att beviljas studiemedel är fem dagar. 

    Vill du veta mer?

    Du som är medlem i Fackförbundet ST kan läsa mer på Mina sidor. Logga in med Bank ID för att läsa om hur du gör för att ansöka och se exempel på hur mycket pengar du kan få utifrån hur mycket du tjänar.

    Läs mer på Mina sidor