Medianlönen för en förmedlare är 31 650 kr i månaden, enligt Fackförbundet ST:s lönestatistik. En medianlön är den mittersta siffran i lönestatistiken för yrkesgruppen. Konkret innebär det att ena hälften av yrkesgruppen tjänar mindre, andra hälften tjänar mer.
En arbetsförmedlare , vars främsta uppdrag är att förmedla jobb och att så effektivt som möjligt föra samman de som söker medarbetare med dem som söker jobb. jobbar på Arbetsförmedlingen
En arbetsförmedlares främsta uppdrag är att se till att personer som söker jobb får hjälp att hitta det och att matcha uppdragen som finns hos Arbetsförmedlingen med rätt personer. Som arbetsförmedlare jobbar du väldigt varierat, där du både kan hjälpa personer som står nära eller långt ifrån arbetsmarknaden.
Tillsammans med den arbetssökande görs en planering för hur vägen ska se ut. Beroende på vilken målgrupp det gäller, finns det olika verktyg att tillgå. Står den arbetssökande exempelvis långt ifrån arbetsmarknaden kan arbetsförmedlaren fatta beslut om olika typer av stöd eller bevilja utbildning.
En arbetsförmedlare kan också jobba med arbetsgivarna genom att ta reda på företagens behov, utreda kompetenser och hitta nya rekryteringsvägar.
För att bli arbetsförmedlare behöver du en högskoleutbildning. Det finns inte en specifik utbildning för att bli arbetsförmedlare, utan det som krävs är att du har läst en utbildning som gör att du har högskolepoäng inom något fält.
Arbetsförmedlarnas löneutveckling följer utvecklingen på marknaden. På Arbetsförmedlingen finns det goda möjligheter att gå internutbildningar och på så sätt få nya typer av ansvarsområden. En arbetsförmedlare kan specialisera sig till att bli företagsrådgivare eller jobba med arbetsförmedling utomlands. Inom båda de fälten är lönen något högre.
Lönespannet mellan en helt ny arbetsförmedlare och en som har jobbat länge och presterat bra är ca 10 000–15 000 kr. Anställningsvillkoren vad gäller ledigheter och andra villkor är goda.
Arbetsförmedlingen är en statlig verksamhet som regleras av vilka som styr landet. Det innebär att de medel som beviljas påverkas av det politiska styret. Arbetsförmedlingen är därutöver en myndighet som ständigt förändras. Dock finns efterfrågan på arbetsförmedlare kvar.
Fackförbundet ST:s lönestatistik bygger på data från Arbetsgivarverket. Lönestatistiken ger en bild av löneläget för de statligt anställda, oavsett om de är medlemmar i ST eller inte.
Om du arbetar på en statlig myndighet och vill veta vad medianlönen är för just ditt arbetsområde kan du besöka vår sida om lönestatistik. Du behöver sedan bara knappa in din BESTA-kod – den finns oftast på din lönespecifikation. Om den inte gör det, vänd dig till din chef och fråga. Det är din chef som är ansvarig för vilken BESTA-kod du har.