Har jag rätt lön? Här är 6 tecken på att du har för låg lön
Publicerad: 2022-04-01
Har du som är statligt anställd eller arbetar på ett bolag rätt lön? Pengar är visserligen inte allt men din löneutveckling är viktig för att du ska ha ett hållbart arbetsliv. Gå igenom vår lista och se hur många påståenden du känner dig träffad av. Ju fler du känner igen, desto större är risken att du får för lite betalt.
1. Du har aldrig förberett dig ordentligt inför ditt lönesamtal
När du ska ha lönesamtal behöver du vara förberedd. Tänk noga igenom vad du presterat under året, ta reda på vilka lönekriterier som gäller på din arbetsplats och hur du ligger till lönemässigt. Samla dina argument och testa dem gärna i ett simulerat samtal med en kollega eller vän som kan spela "chefen". Kolla gärna igenom våra tips om vad du bör tänka på inför ditt lönesamtal.
2. Du har aldrig pratat med en lönerådgivare
Det finns mycket du kan göra på egen hand men du kan också ta hjälp av STs lönerådgivare. De kan coacha dig och ge dig konkreta tips på hur du kan lägga upp ditt samtal med din chef. Du får ett bollplank för vilka argument på bör trycka lite extra och hjälp med hur du kan använda statistik till din fördel.
3. Du har aldrig kollat lönestatistik
Lönestatistik är ett väldigt bra verktyg för att få koll på hur du borde ligga till lönemässigt. Den är inte avgörande för vad du borde tjäna, men det kan ge en fingervisning som du kan jämföra med och hänvisa till. Att du visar att du har koll på statistik signalerar också att du är medveten om hur din kompetens bör värderas. Om du är statligt anställd kan du ta del av STs lönestatistik för staten.
4. Ni har ingen öppen löneklubb på din arbetsplats
Många tycker att det känns obekvämt att avslöja vad de har i lön. Men en öppen löneklubb där alla som delar information om vad de har i lön har många fördelar. En fingervisning om du har ”rätt” lön eller inte är att se över vad andra med samma eller liknande roll tjänar. Det gör även att orimliga skillnader synliggörs.
Kontakta det lokala ST-facket och berätta att du skulle tycka att det vore en bra idé med en löneklubb.
5. Din arbetsgivare gör inte årliga lönekartläggningar
Hallå där! Det ska din arbetsgivare faktiskt göra enligt lag. Om den analysen inte görs så ökar risken för osakliga löneskillnader. Kontakta en förtroendevald om du misstänker att det slarvas med det på ditt jobb.
6. Det finns ingen förtroendevald på din arbetsplats
En förtroendevald driver era frågor i dialog med arbetsgivaren. Det är viktigt för att du ska få en bra löneutveckling – och ett bättre arbetsliv överlag. Om ni inte har en förtroendevald på din arbetsplats går ni miste om en viktig länk för att få att kunna påverka.
Om du vill få stöd i hur ni kan organisera er bättre på er arbetsplats så kan du kontakta oss på 0771 – 555 444. Vem vet, kanske just du skulle passa för rollen som förtroendevald? Läs mer om vad uppdraget som förtroendevald inom ST innefattar och hur du kan göra skillnad.