Syftet med en anställningsintervju är att arbetsgivaren eller rekryteraren ska få skapa sig en uppfattning om vem du är som person, dina styrkor, din kompetens och dina meriter.
För arbetsgivaren är det också viktigt att få skapa sig en bild av din inställning till arbetet, din lämplighet och ur pass motiverad du verkar vara. Arbetsgivaren gör också en bedömning om du är en person som skulle passa in i organisationen och arbetsgruppen.
Anställningsintervjun är inte bara till för arbetsgivaren. Det är också din möjlighet att utvärdera arbetsgivaren för att se om du skulle trivas i tjänsten. Arbetsgivaren vill hitta den mest lämpliga kandidaten och du vill bedöma om organisationen är något för dig.
Genom att ställa relevanta frågor under intervjun får du värdefull information om arbetsgivaren, arbetsplatsen och tjänsten. Så att du kan bestämma dig för om du vill ha jobbet eller inte. Att ställa frågor kan även ge ett professionellt intryck och visa att du verkligen är intresserad.
Ju mer påläst du är inför anställningsintervjun desto mer insatt och intresserad uppfattas du. Det finns troligtvis fler sökande än du så att vara förberedd kan ge dig ett försprång.
Det kan även vara bra att gå igenom vissa frågeställningar inför intervjun så att du vet ungefär vad du tycker och vad du vill förmedla.
Om du förbereder dig på de vanligaste frågorna som ställs under anställningsintervjuer kan din stress minska och dina möjligheter till att göra ett bra första intryck öka.
Tänk igenom dina svar på så många frågor som möjligt. Tänk också på att arbetsgivaren kan komma att ställa följdfrågor och be dig att konkretisera eller komma med exempel.
Kom även ihåg att ställa dina egna frågor till arbetsgivaren. Är du nyfiken på tjänsten, arbetsplatsen eller arbetsgivaren ses det bara som positivt. Det visar att du är intresserad. Ha några frågor förberedda.
Här nedan hittar du de vanligaste frågorna vid en anställningsintervju
Ofta genomförs inte bara en anställningsintervju utan flera. Anledningen kan vara att flera ledande personer på organisationen ska få chansen att träffa dig innan du anställs. Det kan även förekomma tester och analyser i rekryteringsprocessen.
Om ett test används i anställningsprocessen ska det alltid fungera som ett komplement. Testet tillsammans med anställningsintervjun och referenser ska skapa en helhet.
Du har alltid rätt att få återkoppling om du genomfört ett test. Du bör också få svar på hur rekryteraren använder sig av testet, vilka som får ta del av testresultatet och andra frågor kring testet.
Som medlem i Fackförbundet ST får du tillgång till en rad användbara tjänster för när du ska söka jobb.