Löneanspråk – så gör du
Publicerad: 2022-04-14
|Uppdaterad: 2023-10-09
Du kan räkna med att du får frågan ”Vad är ditt löneanspråk” när du söker jobb. Men att ge ett löneanspråk kan vara svårt. Du kan hamna i underläge både om du säger för högt såväl som för lågt. Här ger Fackförbundet ST några tips och verktyg inför att du ska ge ditt löneanspråk.
Löneanspråket är ofta det bästa tillfället att påverka din lön. Det är generellt svårare att få upp sin lön under pågående anställning. När du skrivit på ett anställningsavtal blir ditt förhandlingsläge sämre.
När är det bäst att lämna löneanspråk?
Ett första tips är att försöka vänta så länge i rekryteringsprocessen som möjligt med att lämna löneanspråk. Låt arbetsgivaren ta upp löneanspråket, och om du överrumplas när frågan kommer kan du alltid be om att få återkomma via mejl eller telefon.
Det är viktigt att tänka på att en rekryteringsprocess kostar resurser och tid för arbetsgivaren. När en process kommit så långt som ett löneanspråk är arbetsgivaren ofta relativt benägen om att den bästa kandidaten ska få arbetet. Ju längre tid som går, och ju fler andra kandidater som sållas bort – desto bättre blir ditt förhandlingsläge. En tendens på senare år är att arbetsgivare frågar efter löneanspråk redan vid ansökningstillfället, vilket alltså försämrar ditt förhandlingsläge.
Förbered ditt löneanspråk
Det mest framgångsrika sättet att förbereda ditt löneanspråk är att kontakta den fackliga organisationen på arbetsplatsen. Kolla i rekryteringsannonsen om det finns någon facklig kontaktperson längst ned på sidan.
Ofta informerar arbetsgivaren det lokala facket om det tilltänkta lönespannet för tjänsten. Dessutom har det lokala facket ofta koll på vad lönerna på arbetsplatsen ligger på. Om du har svårt att få tag på ett lokalt fackligt ombud kan du även kontakta den fackliga organisationen centralt. De sitter ofta på lönestatistik för branschen. En del fackförbund erbjuder även lönerådgivning inför förhandling om lön.
Om tjänsten du söker är på en statlig myndighet är lönerna på arbetsplatsen allmänna handlingar. Du kan därför kontakta myndigheten och begära ut löner som en allmän handling enligt offentlighets- och sekretesslagen. Myndigheten får i regel inte efterforska vem du som begär handlingarna är, eller ditt syfte med handlingarna.
Sätt upp ett mål – och en smärtgräns
Efter att du fått information om det allmänna löneläget på arbetsplatsen behöver du analysera det utifrån din egen situation.
- Hur hög behöver lönen vara för att du ska vara riktigt nöjd?
- Hur låg behöver den vara för att du ska vara besviken?
- Hur står den sig jämfört med min nuvarande lön?
Har du fått jobb inom staten?
Grattis! Här kan du ta reda på vilken medianlön som gäller för ditt statliga jobb.
Ge dig själv förhandlingsutrymme
När det väl är dags att ge ditt löneanspråk kan du med fördel lägga på lite på den lönen som du önskar. Då kan du gå med på en lön som är lägre än ditt anspråk utan att själv bli allt för missnöjd.
Dessutom är det en möjlighet att få upp din lön lite extra, om det är så att arbetsgivaren skulle gå med på det. Var samtidigt beredd på att arbetsgivaren också ibland kan gå in med ett lågt bud för att förbättra sitt förhandlingsläge.
Vad händer om mitt löneanspråk är för högt?
En vanlig farhåga är att lägga ett för högt löneanspråk, och därför inte bli erbjuden tjänsten. Denna rädsla är ofta obefogad. Om du har förberett dig ordentligt kommer du inte lägga ett löneanspråk som är väsentligt högre än det som arbetsgivaren har tänkt sig.
Handlar det om ett par tusen kronor mer än vad arbetsgivaren är villiga att ge, är det troligare att de kommer med ett motbud än att de släpper dig som kandidat.
Räkna med annat än lönen också
Glöm inte att kolla på andra villkor än lönen. I kollektivavtal finns information om eventuella löneökningar, arbetstidsförkortningar, övertidsersättning, semesterdagar, tjänstepension och friskvård. Summan av kollektivavtalade villkor vara värt tiotusentals kronor per år. Jämför därför kollektivavtalen på din nya och tidigare arbetsplats.
Om du och arbetsgivaren inte kan mötas kring lönen finns det inget som hindrar er från att hitta andra lösningar på ett dödläge, till exempel fler semesterdagar.
Ingångslönen är viktig – våga förhandla!
Och till sist – underskatta inte ditt eget värde. Särskilt med tanke på att det ofta är vid nyanställning som du kan förhandla dig fram till en högre lön än vad du har. Tryck därför på alla de meriter och egenskaper som har gjort att du har fått komma så pass långt i rekryteringsprocessen. Framförallt, glöm aldrig att arbetsgivaren är lika intresserad av att ha dig som anställd som du är av att arbeta där.