CSN – allt du behöver veta om studiemedlet
Publicerad: 2022-04-12
Att vara student är inte alltid en dans på rosor. Kraven är höga, (studie)medlen är små och pressen är ibland väldigt hög. Därför är det enormt viktigt att du som student känner till vad det är som gäller när det kommer till din huvudsakliga inkomst; studiemedlet från CSN. Här kommer några tips om saker du behöver hålla koll på före, under och efter din studietid.
Planera mera
Du har självfallet rätt att få prova dig fram till rätt utbildning, men det är viktigt att känna till att du inte kan få studiemedel hur länge som helst. Enligt dagens regler kan man få studiemedel för studier på universitet/yrkeshögskola i 240 veckor, alltså sex läsår. Det är mer än nog för att läsa ett program, men om du sent in i en utbildning inser att du faktiskt vill göra något annat blir det svårt att få veckorna att räcka till. Försök därför känna efter så tidigt du kan – är det denna utbildning jag vill använda mitt studiemedel till?
Studenter har också rätt att vara sjuka!
Vet du om att även du som studerande ska anmäla sjukdom till Försäkringskassan och att det bara finns fördelar med att göra det? Detsamma gäller för VAB, med skillnaden att du anmäler det direkt till CSN istället för till Försäkringskassan.
För det första kommer CSN reducera ditt resultatkrav utifrån din sjukfrånvaro om den godkänns. Frånvaron tas alltså hänsyn till när du söker studiemedel nästa gång. Vidare, om du skulle ha oturen att bli långvarigt sjukskriven finns också möjlighet att få avskrivning på ditt lån.
Tvinga inte dig själv att plugga om du är sjuk. Det kommer inte vara värt det i längden. Om du sjukanmäler dig kan du visa på att sjukfrånvaron var anledningen till de otillräckliga resultaten. Då finns möjlighet att du kan få nya studiemedel trots missade högskolepoäng.
Vid behov – gör tillvaron enklare med extra lån
Studiemedlet ligger på 10 676 kronor per månad. Om det skulle vara så att du inte klarar dig på detta finns det i vissa fall möjlighet att låna mer. Du som är över 25 år och som haft en viss inkomst innan du började studera, kan ha rätt till så kallat tilläggslån. Tanken med tilläggslånet är att det ska underlätta övergången från arbete till studier.
Ett annat exempel är merkostnadslån. Det kan du exempelvis söka om du ska studera utomlands och behöver finansiera resor/ökade levnadsomkostnader.
Ja, det är ett lån, så låna med måtta. CSN är dock en långivare med schyssta villkor. Det kan vara värt att låna några extra tusenlappar för att minska stresspåslaget.
Möjlighet att skjuta upp återbetalning vid exempelvis arbetslöshet
När du slutat plugga är det dags att börja betala tillbaka studielånet. Alla får däremot inte jobb direkt efter examen och andra omständigheter som exempelvis sjukdom kan komma i vägen. Men, oroa dig inte på förhand.
Oftast ska du börja betala tillbaka först ett halvår avslutade studier. Om du inte har fått en stadig inkomst till dess så finns det också möjlighet att söka nedsättning av återbetalning. Det innebär att den årssumma du ska återbetala kan reduceras, ibland helt, med hänsyn till att din inkomst är låg.
Två saker är viktiga att komma ihåg. För det första: du måste ansöka om detta. För det andra: lånet avskrivs inte, återbetalningen skjuts bara på framtiden.