En forskarutbildning är generellt fyra års heltidsjobb för att nå examensmålen. Under tiden som du forskar inom ditt ämne kan andra saker hända, som exempelvis att du får barn eller blir sjuk. När livet händer finns det möjlighet att förlänga din forskarutbildning.
För att få förlängd anställning behöver du ha ett giltigt skäl. De kallas ”särskilda skäl” i högskoleförordningen och exemplifieras med:
De särskilda skäl till förlängning som nämns i högskoleförordningen är inte en uttömmande lista. Det finns alltså andra skäl som kan vara giltiga för att få en förlängning godkänd.
Reglerna kring förlängning av en doktorandtjänst lämnar mycket tolkningsutrymme, men är inte det enda som ibland komplicerar processen.
Förutom ovan nämnda skäl ser ansökan för förlängning olika ut vid olika lärosäten och ibland till och med inom ett och samma lärosäte.
Effekterna av pandemin regleras inte i högskoleförordningen som giltigt skäl för förlängning. Arbetsgivarverket har därför beslutat att förseningar i utbildningen, på grund av pandemin, ska anses som ett giltigt skäl för förlängning.
Hanteringen av frågan om pandemirelaterad förlängning har skiljt sig åt mellan lärosätena. Bristen på information om hur ansökan går till, och hur ansökningarna bedöms, har varit ett problem för många doktorander. Om det är svårt att hitta information om hur ansökan går till på ditt lärosäte, vänd dig till facket för råd och stöd.
Eftersom frågan om förlängning kan vara både komplicerad och leda till arbetsmiljöproblem, finns det stöd att hämta hos facket. Hos facket kan du få mer information om hur processen kring förlängning går till på just ditt lärosäte.
Som medlem i Fackförbundet ST kan du få råd och stöd när du ska räkna på hur lång förlängning du har rätt till.
Som medlem i facket kan du också få råd och hjälp att räkna ut hur mycket förlängning du har rätt till. Facket kan inte formellt representera dig i en förhandling om förlängning, men kan ge stöd, information och även lyfta frågan i samtal med arbetsgivaren.