Om du som chef inte mår bra på jobbet kommer det att gå ut över ditt ledarskap, vilket påverkar många andra. Att värna din arbetsmiljö handlar alltså om mer än bara ditt eget välmående.
Chefer har samma rätt som alla andra att ställa krav på en god arbetsmiljö. Visst ”ska” en chefsroll vara utmanande, men det betyder inte att du behöver acceptera dåliga förutsättningar för att klara ditt jobb. Om till exempel din arbetsbelastning är för hög eller din budget för liten ska du i första hand lyfta det med din egen chef. Det är inte något tecken på svaghet att säga ifrån, snarare tvärtom.
På samma sätt som du som chef har ett arbetsmiljöansvar för dina medarbetare så ansvarar din chef för din arbetsmiljö. Och om du inte får gehör kan du lyfta frågan högre upp i organisationen.
Om du har lyft dina arbetsmiljöproblem uppåt utan resultat så kan du vända dig till arbetsplatsens skyddsombud, vilket är de anställdas representant i arbetsmiljöfrågor. Hen representerar alla arbetstagare, oavsett facktillhörighet eller yrkesroll, och har bland annat rätt att begära åtgärder som förbättrar arbetsmiljön.
I praktiken kan det som chef kännas svårt att vända sig till det närmaste skyddsombudet. Ni kanske har haft diskussioner om andra medarbetare, vilket kan göra det obekvämt att ta upp egna svårigheter. Finns det ett huvudskyddsombud kan du då vända dig dit istället, alternativt till det regionala skyddsombudet.
Vi vet att chefer har speciella behov av råd och stöd, därför finns en särskild rådgivning för våra chefsmedlemmar. Där kan du få snabb hjälp med frågor om exempelvis arbetsmiljö, lön, kompetensutveckling och ledarskap. Tveka inte att kontakta chefsrådgivningen.
Stress är ett av de största arbetsmiljöproblemen för chefer. Har du för mycket att göra, för dåliga resurser eller en problemtyngd organisation ska du självklart lyfta det högre upp. Men en del av stressen kan du påverka själv.