I en tid av distansarbete är grundläggande rutiner och behovet av tydlig kommunikation extra viktigt. Därför behöver du som chef vara uppmärksam, tydlig i din dialog med dina medarbetare och följa uppsatta rutiner. Det kan du bland annat göra genom att se till att alla är välinformerade om vilka mål som gäller och när arbetet ska vara klart.
För många suddas gränserna mellan arbete och fritid ut när vi jobbar hemifrån. Hur långa blir arbetsdagarna – och vem ser till att tiderna följs? Uppmuntra till regelbundna pauser och föregå med gott exempel själv. Genom att som chef hålla arbetstiderna blir det lättare för medarbetarna att också göra det.
Utan en gemensam arbetsplats försvinner den naturliga kontakten. När en snabb fråga över kaffeautomaten eller skrivbordet inte längre är möjlig, finns det risk att saker glöms eller inte följs upp. Schemalägg därför avstämningar så att det sker regelbundet.
Var lyhörd gentemot dina medarbetare. Vad behöver de för typ av stöd? Genom ett coachande förhållningssätt med öppna frågor går det att upptäcka eventuella problem i god tid. Att sitta ensam hemma utan varken kollegor eller kanske nära och kära kan bli tungt – glöm inte att ge beröm och positiv feedback ofta.
Överväg också noga hur du kommunicerar med dina medarbetare under distansarbetet. Är mailkontakt det bästa, eller är det bättre att ta det muntligt via videomöte? Oavsett form är det nu extra viktigt att dubbelkolla så att ditt budskap uppfattas rätt.
Att jobba hemifrån kommer inte bara med utmaningar kring kommunikation, utan även andra typer av risker för den psykiska och fysiska hälsan. Hur mår egentligen dina medarbetare? Håll en regelbunden kontakt och ögonen öppna om du misstänker att någon inte mår bra, speciellt om du har medarbetare med risk för exempelvis överkonsumtion av alkohol.
Arbetsgivaren är fortfarande ansvarig för medarbetarens arbetsmiljö, även om den är hemifrån. Som chef har du nära kontakt med dina medarbetare och kan med rätt verktyg upptäcka arbetsmiljöproblem i god tid.