Checklista: Att tänka på kring din föräldraledighet
Publicerad: 2024-11-27
Fackförbundet ST har sammanställt en checklista med tips som du som jobbar inom staten eller på ett bolag kan ha nytta av inför, under och mot slutet av föräldraledigheten. Läs gärna igenom hela listan på en gång – att ha koll på helheten förenklar din planering.
Inför föräldraledigheten
- Du har enligt lag rätt att vara ledig med ditt barn under era första 18 månader tillsammans. Det är helt frikopplat från föräldrapenningen från Försäkringskassan. Dock ger uttag av föräldrapenning också rätt till ledighet, vilket är användbart innan barnet kommer eller efter de 18 månaderna. Vill du veta mer, läs om hur du tar ut föräldrapenning smartast.
- Är det du som ska föda barn? Då har du även rätt till ledighet sju veckor innan det beräknade förlossningsdatumet – utan krav på att ta ut föräldrapenning. Som gravid har du även möjlighet att ta ut föräldrapenning upp till 60 dagar innan detta datum.
- Föräldrapenningen är en förutsättning för att många ska ha råd att vara föräldralediga. Men ersättningen är begränsad. Därför har vi inom facket sett till att, genom kollektivavtal, förstärka det ekonomiska stödet med föräldralön (eller föräldrapenningtillägg). Prata gärna med det lokala facket för att få veta vad som gäller på just din arbetsplats.
- Som partner till den som ska föda kan du ta ut föräldrapenning för att delta i föräldrautbildningar och, under de sista 60 dagarna innan det beräknade förlossningsdatumet, även mödravårdsbesök.
- Meddela arbetsgivaren skriftligen om dina föräldraledighetsplaner två månader i förväg. Berätta samtidigt när du har tänkt komma tillbaka till jobbet (det är inte bindande).
- Bestäm med din chef hur ni ska sköta dina löne- och utvecklingssamtal under föräldraledigheten. När och hur vill du bli kontaktad?
- Inför föräldraledigheten kan det vara bra att ta fram en befattningsbeskrivning för din tjänst – eller se över den befintliga. Detta för att du ska ha något att jämföra med när du kommer tillbaka till jobbet.
- Efter att barnet har fyllt ett år, eller efter ett år med ett adopterat barn, behöver du ta ut full föräldrapenning för att behålla din sjukpenninggrundande inkomst, SGI.
Du får inte missgynnas på grund av föräldraledigheten
Arbetsgivaren får inte straffa dig för att du väljer att vara föräldraledig – exempelvis genom försämrad löneutveckling, ändrade anställningsvillkor eller uppsägning.
Upplever du som jobbar inom staten eller på ett bolag att du har missgynnats på grund av din föräldraledighet, ta kontakt med ditt lokala fack eller ring Fackförbundet STs fackliga rådgivning, ST Direkt, på 0771 555 444.
Under föräldraledigheten
- Som medlem i ST kan du få lägre medlemsavgift om din inkomst sänks under mer än tre månader, vilket ofta är fallet under en föräldraledighet. Logga bara in på Mina sidor och uppdatera dina inkomstuppgifter.
- Många vill ha ett hum om vad som händer på jobbet under frånvaron. Kom dock ihåg att du är ledig (i alla fall från jobbet) och att du bör vara restriktiv med att signalera tillgänglighet. Kanske räcker det att prata informellt med en kollega?
- Håll koll på att du inkluderas i den årliga lönerevisionen – föräldraledigheten ska inte påverka din löneutveckling. Huvudregeln är att arbetsgivaren ska utgå från prestationen som låg till grund för din föregående löneförhöjning.
- Vill du förlänga eller avbryta din föräldraledighet? Vid förlängning, meddela din chef skriftligen minst två månader innan du skulle ha kommit tillbaka till jobbet. Vill du avbryta föräldraledigheten i förtid, meddela detta till din chef skriftligen – minst en månad i förväg. Arbetsgivaren har nämligen rätt att skjuta på din återkomst i en månad från det att du hör av dig.
- Under de första 120 dagarna av din föräldraledighet tjänar du, enligt lag, in semester som vanligt (är du ensamstående gäller 180 dagar). Genom kollektivavtal kan du få generösare villkor, till exempel att föräldrapenningtillägget är semesterlönegrundande. Hör med ditt lokala fack för att få veta vad som gäller på just din arbetsplats.
I slutet av föräldraledigheten
- Om du vill gå ner i arbetstid när du kommer tillbaka till jobbet så har du lagstadgad rätt till det (med upp till 25 procent) tills barnet fyller 12 år. Du behöver inte ta ut föräldrapenning under tiden. Du bör därför aldrig skriva på ett avtal om deltidsanställning. Tänk på att meddela chefen om ditt önskemål skriftligen två månader i förväg.
- Det kan hända mycket på jobbet medan du är borta. Du kan inte räkna med att få exakt samma arbetsuppgifter som tidigare, men de ska vara så lika som möjligt. I princip får arbetsgivaren varken ändra dina arbetsuppgifter eller anställningsvillkor under föräldraledigheten. Ett undantag är om det sker en organisatorisk förändring, men då ska det ske genom förhandlingar med facket.
- Planera in ett utvecklingssamtal med din chef så snart som möjligt efter föräldraledigheten. Då kan ni prata om vad som har förändrats på arbetsplatsen och vad du eventuellt behöver lära dig – och hur.