Arbetsplatsen efter nedskärningarna – så hanterar du det
Publicerad: 2024-10-02
Vid uppsägningar på grund av arbetsbrist finns det tydliga regler och rutiner – både för hur processen ska skötas och hur de uppsagda ska tas om hand. För de anställda som blir kvar på jobbet är situationen oftast lite mer oklar. Här ger Fackförbundet ST tips för dig som är just i den sitsen.
Hur en arbetsplats påverkas kan förstås variera väldigt mycket. I den här artikeln får du därför en generell överblick på situationen efter att processen från varsel till uppsägning på grund av arbetsbrist är avklarad. Fack och arbetsgivare har då förhandlat färdigt och det är bestämt vilka som sägs upp.
Övergångsperioden kan bli utdragen
Efter arbetsgivarens beslut om uppsägningar så uppstår ofta ett visst vakuum. Vanligen fortsätter arbetet som vanligt en period – tills alla uppsagda har slutat och eventuella omorganisationer är genomförda. Under den tiden kan många kämpa med motivationen och uppleva att stämningen är låg. I detta skede är det viktigt att cheferna visar förståelse och tålamod, men också att kollegor sinsemellan gör det.
Efter denna vakuumperiod brukar det ta lite tid för de kvarvarande arbetstagarna att ”hitta hem” igen. Det gäller även cheferna. Tumregeln är att ju större förändring, desto mer tid behövs. Har många anställda fått nya roller? Har arbetssätten eller teamen ändrats? Har arbetsplatsen flyttats rent fysiskt? Det finns tyvärr inga mirakelkurer mot förändringssvårigheter, återigen krävs förståelse och tålamod.
Håller inte arbetsmiljön måttet?
Om problemen med förändringarna är så stora att arbetsmiljön blir lidande bör du snabbt uppmärksamma din chef på detta. Det gäller inte minst om arbetsbelastningen ökar orimligt mycket, vilket tyvärr inte är helt ovanligt efter uppsägningar. Arbetsmiljöproblem är alltid arbetsgivarens ansvar. Får du inte gehör för dina synpunkter så bör du prata med det lokala facket eller ditt skyddsombud.
Tänk på detta när arbetsbelastningen ökar
Om du får mer att göra till följd av uppsägningar bör du se upp med så kallad förtroendearbetstid. Det finns nämligen en risk att du omedvetet tar på dig ett för stort ansvar över hur din tid ska disponeras – vilket kan bli en omöjlig uppgift, givet de nya förutsättningarna. Din arbetsbelastning är ytterst en arbetsmiljöfråga och därmed chefens ansvar.
När beläggningen ökar kan det även leda till att det under en period blir svårt att ta ut komptid. På vissa arbetsplatser nollställs dock ”saldot” för komptid vid vissa tidpunkter. Hur ser det ut på ditt jobb? Du kan prata med ditt lokala fack. Vid behov finns möjligheten att förhandla fram en övergångslösning där tidsfristen förlängs.
Att hantera förändringarna på ett personligt plan
Anställda kan må dåligt efter uppsägningar även om arbetsgivaren lyckas organisera arbetet på ett bra sätt. Det kan bero på allt från saknaden av trevliga kollegor till längre resväg efter en arbetsplatsflytt. I det läget finns dock få formella vägar att gå. Det bästa brukar vara att ge sig tid för reflektion över den nya situationen.
Vi vill också rekommendera att prata med kollegorna som är kvar. Vad behöver jag, och vi, för att göra ett bra jobb? Vad kan det komma för positivt ur allt detta? Som medlem i facket kan du ha rätt till ett medlemsmöte på arbetstid för att kunna prata om förändringarna utan chefen.
Vad finns det för stöd att få?
Om du behöver hjälp med stress eller oro på grund av den nya arbetssituationen så kan du alltid vända sig till företagshälsovården. I de flesta fall kan du då få samtalsstöd utan att behöva involvera chefen (som annars behöver godkänna dessa vårdbesök). Kolla med ditt lokala fack vad som gäller på din arbetsplats.
Kom ihåg att du kan använda både chefen och facket som bollplank – både kring ”mjuka och hårda” frågor. Du kan också föreslå att chefen följer upp förändringarna genom samtal med de anställda.
Medlem i Fackförbundet ST?
Är du medlem i Fackförbundet ST kan du boka ett kostnadsfritt samtal med en jobbexpert. Det kan bidra med nya perspektiv på ditt arbetsliv och din framtid.
Om du på vägen kommer fram till att du vill söka dig vidare erbjuder vi också en rad kostnadsfria karriärtjänster.