Vad gäller när arbetsgivaren föreslår en omplacering?
Publicerad: 2025-04-22
En omplacering kan innebära att du byter geografisk arbetsplats eller att du får nya arbetsuppgifter – eller både och. Här ger Fackförbundet ST en översikt på vad som gäller för dig som är statligt anställd. Både du och arbetsgivaren har olika rättigheter och skyldigheter.
Vilka regler gäller vid omplacering?
Har du koll på vad som står i ditt anställningsbeslut? Om inte annat specificeras där, brukar nämligen statligt anställda ha en arbetsskyldighet som omfattar hela landet. Generellt anses det därmed skäligt att omplaceras från, låt säga, Ystad till Kiruna.
Statliga arbetsgivare har dessutom stora möjligheter att ändra de anställdas arbetsuppgifter. Det enda de inte kan begära är i princip ett byte mellan tjänstemanna- och arbetaryrken eller ett byte från icke-chef till chef.
Arbetsgivarens rätt att omplacera anställda
Genom sin rätt att leda och fördela arbetet får arbetsgivaren vid behov omplacera anställda. Vid en sådan förändring måste de dock, enligt lag, först förhandla med facket. I praktiken brukar statliga arbetsgivare främst använda sin omplaceringsrätt vid större omställningar, exempelvis om en myndighets uppdrag ändras eller om verksamheten ska flytta till en ny ort.
För att balansera den geografiska arbetsskyldigheten har Fackförbundet ST förhandlat fram generösa omställningsförmåner för den som tackar nej till att följa med när en verksamhet flyttar.
Arbetsgivarens omplaceringsskyldighet vid uppsägningar
Om arbetsgivaren planerar uppsägningar på grund av arbetsbrist måste de, enligt lag, först undersöka om de anställda istället kan omplaceras. Arbetsgivaren behöver dock inte skräddarsy helt nya tjänster – eventuella omplaceringar ska täcka faktiska behov. Dessutom måste de aktuella personerna ha kvalifikationer som mer eller mindre matchar de nya tjänsterna. Gränsdragningarna kan vara svåra, därför spelar facket en viktig roll i att bevaka att den här processen går rätt till.
Vad händer med a-kassan om man tackar nej till omplacering?
Den som får denna typ av omplaceringserbjudande har rätt att behålla sin tidigare lön, tack vare de kollektivavtal som facket har förhandlat fram. Däremot finns alltså möjligheten att både arbetsort och arbetsuppgifter förändras ganska mycket – utan att det anses oskäligt. Du kan självklart tacka nej till erbjudandet, men då finns en risk att det påverkar din rätt till stöd vid eventuell arbetslöshet. Kontakta din a-kassa och Trygghetsstiftelsen om du behöver en bedömning av ditt fall.
Omplacering som anpassning av arbetsuppgifter
Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och en del av det innebär att hålla koll på medarbetarnas behov av individuella anpassningar av sina arbetsuppgifter. Sådana anpassningar kan exempelvis bli nödvändiga i samband med graviditet eller återgång till arbetet efter en sjukdomsperiod. Prata gärna med ditt skyddsombud om du har funderingar kring din egen arbetsmiljösituation.
Ibland kan en anpassning av arbetsuppgifterna innebära en temporär omplacering. I vissa fall kan det med tiden även bli aktuellt med en permanent omplacering. Om du som statsanställd hamnar i diskussioner med din chef om temporär eller permanent omplacering, ta alltid kontakt med facket på din arbetsplats.
Om du själv önskar omplacering
Det finns ingen rätt för anställda att få omplacering, däremot går det alltid att fråga sin chef om möjligheten. Det gäller primärt om du önskar byta arbetsort, men behålla din tjänst. Att byta arbetsuppgifter är knepigare, eftersom statliga jobb i regel ska utannonseras och tillsättas efter förtjänst och skicklighet. Det ”ska” alltså inte gå att utan vidare byta befattning.