Tjänstledighet – så ser reglerna ut
Publicerad: 2022-04-19
Om du är sugen på att testa något nytt, men inte vill säga upp dig kan tjänstledighet vara en möjlighet. Men vad kan du egentligen ta tjänstledigt för?
Tjänstledighet för studier
Du som varit anställd i mer än 6 månader eller sammanlagt minst 12 månader hos samma arbetsgivare under de två senaste åren har rätt att vara tjänstledig för studier. Möjligheten att vara tjänstledig för studier är reglerad i lagstiftningen.
Vad du väljer att studera avgör du själv. Studierna behöver alltså inte vara kopplade till det du arbetar med eller tjänster som finns inom nuvarande organisation. Tjänstledigheten beviljas för den tid som dina studier beräknas ta.
Tjänstledighet beviljas däremot inte för självstudier, utan dina studier behöver ha viss planmässighet.
Du kan ansöka om tjänstledigt för deltidsstudier, men du är arbetsskyldig den tid du inte studerar.
För att din ansökan ska börja gälla måste din arbetsgivare ha beviljat den. Arbetsgivaren har rätt att skjuta på din begärda ledighet i upp till sex månader. Omfattas du av ett kollektivavtal kan det även finnas särskilda regler för detta, så kolla kollektivavtalet innan du ansöker om tjänstledigt för studier.
Efter din studietid ska du vara garanterad samma eller likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som du hade innan studierna.
Tjänstledighet för att testa annat jobb
Rätten till tjänstledighet för att testa annat jobb är reglerat i kollektivavtal och skiljer sig därmed mellan olika arbetsplatser. Inom statlig verksamhet så har du i regel rätt att ta tjänstledigt för att testa annat jobb.
Tjänstledighet vid sjukskrivning
Mellan dag 90-180 fram till dag 365 har du rätt att vara tjänstledig för att prova annat jobb om du är sjukskriven, under förutsättningen att du inte klarar av ditt egna eller andra jobb hos din ordinarie arbetsgivare.
Rätten till tjänstledighet för dig som är sjukskriven finns för att underlätta för dig att återgå till yrkeslivet. Syftet med detta är att även du som sjukskriven ska våga och vilja söka ett nytt arbete.
Kan man ta tjänstledigt som semester?
Söka kan du! Det är fullt möjligt att använda tjänstledighet som obetald semester, men din arbetsgivare är inte skyldig att bevilja en sådan ansökan. För att öka dina chanser till ett okej är det såklart bra att kolla med din arbetsgivare i så god tid som möjligt!
Men, om jag vill starta eget då?
Ja, du kan vara tjänstledig för att starta eget – i bolagsform eller som enskild firma. Denna rättighet finns beskriven i Lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet.
Tjänstledighet för att starta eget beviljas enbart på heltid. För att kunna få din ledighet beviljad måste du:
- ha varit anställd i minst sex månader (eller i minst 12 månader under de senaste två åren)
- ansöka minst tre månader innan du planerar att vara ledig.
- verksamheten får inte konkurrera med din arbetsgivares verksamhet och får inte innebära väsentliga olägenheter för din arbetsgivare.
Så om du funderar på att starta eget ska du se över ditt avtal och ditt jobbs eventuella förhållningsregler kring detta så att du vet vad som gäller innan du startar din verksamhet.
Du kan alltid fråga om råd!
Om du funderar på att söka tjänstledigt så är det viktigaste att du frågar din arbetsgivare i god tid. Om du är med i facket råder vi dig att ringa eller maila och fråga dem om hjälp innan du påbörjar processen. Arbetar du inom staten kan du alltid kontakta Fackförbundet STs rådgivning ST Direkt på 0771-555 444 eller stdirekt@st.org.