Föräldrapenning - så funkar det
Publicerad: 2022-04-19
|Uppdaterad: 2024-07-05
Föräldrapenningen från Försäkringskassan ger dig möjlighet att vara ledig från arbetet när du får barn. Genom kollektivavtalet kan du dessutom få tillägg till föräldrapenningen från din arbetsgivare under en period.
Om föräldrapenningen
Vid barns födelse eller adoption får vardera föräldern föräldrapenning i 240 dagar:
- 195 dagar ersätts med lite mindre än 80 procent av din inkomst, upp till taket för föräldrapenning.
- 45 dagar ersätts med 180 kronor per dag.
2024 är taket för föräldrapenning 573 000 kr/år eller 47 750 kr/månad.
90 av de 195 dagarna är reserverade för vardera föräldern, övriga dagar kan föräldrarna överlåta till varandra. Den som har egen vård om barnet har rätt till alla 480 dagarna (2 x 195 dagar + 2 x 45 dagar).
Bra att veta!
Från och med 1 juli 2024 kan du överföra upp till 45 av dina föräldrapenningdagar till någon som inte är din sambo eller barnets vårdnadshavare, till exempel barnets mor- eller farförälder. Detta innebär att totalt 90 dagar per barn kan överlåtas, det vill säga 45 dagar per förälder. Om du är ensam vårdnadshavare kan du överföra 90 dagar per barn.
Ersättningen som den person du överför dagar till baseras på hens egen sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det betyder att Försäkringskassan räknar ut hens föräldrapenning utifrån hens årliga inkomst. Även pensionärer och andra som inte har någon SGI kan få föräldrapenning.
Utöver detta finns tio dagar som den ena föräldern kan vara ledig i samband med barnets födelse, med tillfällig föräldrapenning. Du kan få tillfällig föräldrapenning även när du är ledig för vård av sjukt barn.
Om båda föräldrarna vill ha ersättning för när de är lediga samtidigt kallas det för dubbeldagar. Dubbeldagar räknas som en dag vardera, vilket innebär att en dag blir två dagar av er gemensamma föräldraledighet. Ni kan ta ut högst 60 dubbeldagar innan barnet fyller 15 månader. De dagar som du har överfört till en annan person än barnets andra förälder kan också användas som dubbeldagar.
Läs mer om föräldraförsäkringen på Försäkringskassans webbplats.
Kom ihåg!
Det kan också finnas lokala avtal om ersättningen vid föräldraledighet. Hör efter med ditt lokala fack.
Föräldralön genom Fackförbundet STs kollektivavtal
I de kollektivavtal som ST har träffat finns regler om tillägg till föräldrapenningen. Det kallas för föräldralön eller föräldrapenningtillägg. Vad som krävs för tillägget och hur länge det betalas ut beror på vilket avtal du omfattas av.
För dig som är statligt anställd
Är du ledig från arbetet för barns födelse eller vård av adoptivbarn har du rätt till föräldratillägg från din arbetsgivare i upp till 360 dagar. Tillägget betalas ut för de dagar du har föräldrapenning från Försäkringskassan.
Tillägget är:
- 10 procent av din lön under taket för föräldrapenning.
- 90 procent av din lön, för den del av lönen som ligger över taket för föräldrapenning.
Taket för föräldrapenning ligger på 10 prisbasbelopp, vilket 2024 motsvarar 573 000 kr/år eller 47 750 kr/månad.
Vid ledighet med tillfällig föräldrapenning finns ett föräldratillägg för inkomster över taket för föräldrapenning. Det betalas ut i upp till tio dagar per år och är drygt 75 procent av lönen, för den del av lönen som ligger över taket för föräldrapenning. Finns särskilda skäl kan arbetsgivaren betala tillägget i mer än 10 dagar.
För dig som är bolagsanställd
Arbetar du i ett bolag med statligt uppdrag har du rätt till ersättning från arbetsgivaren vid föräldraledighet, om du har varit anställd i minst ett år i följd innan ledigheten.
För tillägget gäller att:
- du får ersättning med 10 procent av din lön för den del av inkomsten som ligger under taket för föräldrapenning
- du får ersättning med 90 procent av din lön, för den del av lönen som ligger över taket
- ersättningen kan betalas ut i upp till sex månader, beroende på din anställningstid
- den betalas ut för dagar då du tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan.
2024 är taket för föräldrapenning 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 573 000 kr/år eller 47 750 kr/månad. Tillägget är därför särskilt viktig för dig med högre inkomster.