Ett anställningsavtal är ett avtal som visar var du är anställd och av vem. Innehållet i anställningsavtalet regleras i lagen om anställningsskydd, LAS.
Ett muntligt avtal är lika giltigt som ett skriftligt men de kan vara svårare att bevisa. Om du och din arbetsgivare skriver ett skriftligt anställningsavtal kan du granska det noga, lättare komma ihåg vad ni kommit överens om och även be en tredje part titta på det.
Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, ska dessa punkter finnas med i ett avtal:
Ditt anställningsavtal ska helst vara påskrivet när du börjar jobba. Enligt LAS ska du få information om din anställning senast en månad efter att du har börjat jobba. Men om din anställning är kortare än 3 månader har arbetsgivaren inte någon skyldighet att lämna ut informationen.
Om du jobbar utomlands ska du få informationen innan du reser iväg.
Jobbar du inom staten eller på ett bolag? Om du är osäker på om ditt anställningsavtal ser rätt ut är du välkommen att ringa ST Direkt, vår fackliga rådgivning. Våra rådgivare granskar avtalet åt dig.
Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats omfattas du automatiskt av det. I kollektivavtalet regleras många aspekter kring din anställning, bland annat arbetstid, semesterersättning, tjänstepension, försäkringar och uppsägningstid. Ofta är det förbättringar av lagen, exempelvis fler semesterdagar eller högre ersättning om du blir sjuk.