Svåra avtalsförhandlingar väntar i staten
Publicerad: 2024-12-02
Pressmeddelande Fackförbundet ST befarar att avtalsförhandlingarna inom staten kommer att bli mycket besvärliga. Arbetsgivarverkets inställning att sifferlösa avtal skulle göra staten till en mer attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen underkänns helt av fackförbundet, som istället menar att det är konkurrensmässsiga löner, goda arbetsvillkor, och bra arbetsmiljö som avgör om staten kan rekrytera och behålla kompetens.
– Det visar att vi står långt ifrån arbetsgivarna i utgångsläget. Vi vill se en siffra i avtalet för våra medlemmar för att garantera en god löneutveckling. Om man vill vara en attraktiv arbetsgivare bör man också ha högre ambitioner i frågor som rör till exempel arbetsmiljö och arbetsvillkor, där Arbetsgivarverket tyvärr är ganska tyst. Flexibilitet i arbetet, inte i själva avtalet, är det som attraherar folk, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef på Fackförbundet ST.
Fackförbundet ST samverkar med de andra fackförbunden inom staten genom förhandlingsorganisationen OFR/S, P, O, och samlar just nu in information från de olika medlemsområdena om vilka yrkanden som ska drivas i avtalsrörelsen.
Utgångspunkten i avtalsförhandlingarna i statlig sektor är att lönenivån ska följa det märke som sätts inom industrin, för att säkerställa en ansvarsfull och konkurrenskraftig löneutveckling. Avtalet mellan OFR/S, P, O och Arbetsgivarverket möjliggör för arbetstagare att välja om man vill ha en traditionell lokal förhandling eller individuella lönesättande samtal. För OFR/S, P, O är det också ett tydligt krav att det ska finnas en centralt fastställd siffra för lönenivån i avtalet.
– Det är den bästa garanten för våra medlemmar att alla får del av den reallöneökning som nu måste till efter några svåra år med hög inflation, säger Åsa Erba Stenhammar.
Det ligger i hela samhällets intresse att staten kan säkra sin kompetensförsörjning, och då behöver löneutvecklingen vara i paritet med den i privat sektor. Av det följer att allt för stora nedskärningar i anslagen till statens myndigheter riskerar att göra det svårt för myndigheter att möte löneutvecklingen i industrin.
– Hellre än att försöka undvika att ha centralt fastställt löneutrymme, borde Arbetsgivarverket istället tydligare signalera till regeringen vilka problem det skapar för kompetensförsörjningen när man minskar anslagen till myndigheterna. säger Åsa Erba Stenhammar.