Arbetsmarknadspolitik: Det här vill Fackförbundet ST
Publicerad: 2025-04-04
Situationen på svensk arbetsmarknad är allvarlig: Arbetslösheten är hög, företag och myndigheter får inte tag på den kompetens de behöver och allt fler blir långtidsarbetslösa. Fackförbundet ST efterfrågar ambitioner och visioner i svensk arbetsmarknadspolitik.
Genom att investera i arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan staten bidra till att minska arbetslöshet, öka social rättvisa, förbättra ekonomisk effektivitet och stärka demokratisk delaktighet. Arbetsmarknadspolitik är alltså viktig för ett jämlikt samhälle och kan ge människor tillgång till arbete, utbildning och välfärd.
Seminarium om visioner i arbetsmarknadspolitiken
I mars 2025 bjöd Fackförbundet ST in till ett seminarium för att diskutera situationen på svensk arbetsmarknad och vad som kan göras åt den. Medverkade i seminariet gjorde STs förbundsordförande Britta Lejon, Camilla Mårtensen som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott för Liberalerna, Ardalan Shekarabi som är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och talesperson för Socialdemokraterna i arbetsmarknadsfrågor samt Lars Calmfors, professor i nationalekonomi som forskat mycket kring arbetsmarknad.
Fackförbundet ST vill se en aktiv arbetsmarknadspolitik
Regeringen måste stimulera ekonomin
Staten behöver agera för att bidra till att sätta igång konjunkturen. Till exempel ökade satsningar på den gröna omställningen och ökade statliga investeringarna i infrastrukturen kan vara viktiga steg för att öka efterfrågan på arbetskraft.
Arbetsförmedlingen behöver rätt förutsättningar
I dag har vi både hög arbetslöshet och kompetensbrist i många företag och på myndigheter. Det behövs en drivande aktör för att matchningen på arbetsmarknaden ska förbättras och kompetensbristen minskas. Vi ser att Arbetsförmedlingen är den aktör som är bäst lämpad att göra det, men då behöver myndigheten också rätt förutsättningar.
Fackförbundet ST organiserar runt hälften av Arbetsförmedlingens personal. Vi ser att dessa åtgärder behöver vidtas:
- Arbetsförmedlingen behövs i hela landet. När arbetsförmedlare har hög lokalkännedom blir det enklare att få ut personer i arbete och matcha mot arbetsgivares behov. Dessutom är möjligheten för fysiska möten med myndigheten viktigt – annars riskerar tilliten till myndigheten påverkas negativt.
- Arbetsförmedlingen har för länge varit utsatt för marknadsexperiment. Nu är alla överens om att detta inte lett till bättre resultat, bara till högre kostnader. Vi välkomnar den insikten. Arbetsförmedlingen behöver långsiktig styrning och en verksamhet de har kontroll över.
- Nedläggning av kontor, det årliga produktivitetsavdraget och ytterligare besparingar gör att myndigheten har för lite resurser. Vi vet att personalintensiva insatser från arbetsförmedlare med lokalkännedom, erfarenhet och rätt förutsättningar ger resultat. Nu när fokus på långtidsarbetslösa ska öka är behovet av fler arbetsförmedlare ännu större än tidigare för att nå resultat. Förvaltningsanslaget bör ökas för att medel avsatta för utbildningar och andra insatser ska kunna fördelas ut och inte behöva betalas tillbaka.