Fackförbundet ST kritiska till förslag om ny myndighet mot ungdomskriminalitet

Publicerad: 2024-09-25

Nyhet Fackförbundet ST har lämnat in remissvar på regeringens utredning som föreslår att en ny myndighet - Myndigheten mot ungdomskriminalitet - inrättas. Vi anser inte att regeringen bör gå vidare med förslaget utan istället tillsätta en ny utredning som bredare tittar på brottsförebyggande arbete med barn och unga, och även tar itu med strukturella orsaker till barn- och ungdomskriminalitet.

Utredningen föreslår att staten genom den nya myndigheten MUK får ansvar för att gripa in, besluta om och följa upp brottsförebyggande åtgärder för barn och unga som riskerar att begå allvarlig brottslighet. 

- Förslaget om att inrätta Myndigheten mot ungdomskriminalitet i nuvarande form kommer inte lösa de problem det är tänkt att lösa, och utredningens slutsatser är inte tillräckligt underbyggda. Dessutom innebär det betydande risker för rättssäkerheten och barns rättigheter, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Fackförbundet ST anser den nuvarande situationen där allt fler barn och unga dras in i grov kriminalitet är mycket allvarlig och kräver att samhället agerar med beslutsamhet. Vi förespråkar att staten får ett övergripande ansvar i det arbetet. Men de senaste årens ensidiga fokus på ökad repressivitet genom hårdare straff och nedtoning av det förebyggande arbetet har varit problematisk. Utredningens förslag fortsätter på samma bana och saknar en analys av de strukturella faktorer som leder till att barn och unga hamnar i kriminalitet.

Modellen för den nya myndigheten kommer från Danmark, men även där är den relativt ny och oprövad. En ny utredning behöver ha ett bredare perspektiv och direktiv som gör det möjligt att titta på fler modeller än den danska. Fackförbundet ST anser att rättspolitiska åtgärder bör vara evidensbaserade och bygga på kunskap och beprövad erfarenhet. 

Fackförbundet STs remissvar

Nedan kan du ladda ner och läsa hela vårt remissvar. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss