Ökade handläggningstider på Försäkringskassan gör många arga och besvikna

Publicerad: 2024-08-29

Nyhet Försäkringskassans handläggningstider ökar och det kommer allt fler rapporter om människor som måste vänta länge på både besked och pengar. Radmila Andric jobbar i kundtelefonin på Försäkringskassan och är förtroendevald i Fackförbundet ST. Hon berättar om hur situationen påverkar hennes arbetsplats.

"Vi gör vårt bästa, men det kommer snart inte hålla längre"

Person sitter framför skrivbord, har headset på och ett nyckelband med STs logga.

Hur märks nedskärningarna på Försäkringskassan i ditt jobb?

Det är ett enormt tryck på våra telefoner och samtalen vi får är tuffa. Handläggningstiderna har ökat och då ringer fler och vill veta hur det går med deras ärenden. Förut kunde vi säga att det tar 30 dagar och den gränsen hölls. Nu tar det över 40 dagar och vi kan inte ge klara besked, bara svara att vi tar ärendena i tur och ordning. Då ringer folk igen och köerna blir ännu längre. 

Hur påverkas du och dina kollegor av det stora trycket på telefonerna? 

 Det är tufft att svara på samtalen. Det är inte bara väldigt många som ringer utan också fler tunga samtal. När människor väl kommer fram i telefon kan vi inte ge dem besked och många är bekymrade över sin försörjning, de behöver sina pengar. 

 Vi som jobbar i telefonin kan hantera såna frågor, men när det hela tiden blir fler och fler tuffa samtal och vi behöver sitta nästan hela dagen i telefon påverkar det arbetsmiljön. Hela dagar med tunga samtal ger mycket stress och vi skulle egentligen behöva mer återhämtning mellan samtalen, men eftersom vi är underbemannade finns det inte tid för det. Förut kunde vi blanda upp arbetsdagen med mer tid för andra uppgifter, men på grund av det stora trycket på telefonen kan vi inte det idag. Vi gör vårt bästa, men det kommer snart inte hålla längre. 

Märker du någon skillnad på de som ringer in jämfört med tidigare?

Ja, det gör jag. Många är besvikna och arga. Besvikna på att systemet inte fungerar som det ska. De behöver sin ersättning, för att kunna betala räkningar och köpa mat. De är oftare rädda för att bli vräkta eller hamna hos kronofogden. När Försäkringskassan inte får rätt förutsättningar så fungerar inte socialförsäkringssystemet som det är tänkt. 

Vad tycker du behöver göras åt situationen?

 Regeringen behöver ge Försäkringskassan mer pengar, här och nu. Vi är i stort behov av fler handläggare för att korta handläggningstiderna. I dag är det 1 700 färre handläggare än vad vi skulle behöva vara. Jag ser också att kollegor börjar söka andra jobb, så situationen måste bli bättre snart för som det är nu är det ohållbart. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss