Fackförbundet ST kräver att den gripna svenska journalisten i Turkiet omedelbart friges
Publicerad: 2025-03-31
NyhetFackförbundet ST har under lång tid samarbetat med turkiska fackliga organisationer för att stärka såväl fackliga som mänskliga rättigheter i Turkiet. Vi ser med stor oro på upprepade ingripanden mot fackligt aktiva och journalister i landet. Gripandet av den svenska journalisten Joakim Medin den 27 mars i Istanbul är ytterligare ett exempel på regimens försök att tysta kritiska röster.
Journalisten Joakim Medin är enligt turkiska medier misstänkt för att vara medlem i en väpnad terroristorganisation och för att ha förolämpat presidenten. Han har i sin journalistiska bevakning belyst mänskliga rättigheter och politiska förhållanden i regionen och hans uppdragsgivare ETC betonar att han enbart har bedrivit journalistik och att fakta aldrig kan vara en förolämpning.
– Fackförbundet ST kommer aldrig att sluta stå upp för rätten att organisera sig, att yttra sig och att verka för demokrati och mänskliga rättigheter. Gripandet av Joakim Medin är en del av ett bredare mönster av förtryck i Turkiet. Vi kräver att han, liksom våra gripna fackliga kollegor, omedelbart släpps fria, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
STs långvariga engagemang i Turkiet
Fackförbundet ST har länge varit en stark röst för att försvara fackliga rättigheter i Turkiet. Flera fackligt aktiva inom våra samarbetsförbund har gripits och anklagats för terrorism, en metod den turkiska staten använder för att tysta fackliga organisationer och rättighetsförsvarare. Dessa arresteringar sker utan rättslig grund och advokater har förnekats insyn i processerna. Tillsammans med andra svenska fackförbund har ST nyligen protesterat mot gripandena genom en formell skrivelse till Turkiets ambassad i Stockholm. Det globala facket för offentliganställda, PSI, har fördömt dessa ingripanden.
Deltar som observatör vid rättegångar
En del av STs engagemang i Turkiet är att delta som observatörer vid rättegångar för att bevaka rättssäkerheten för fackligt engagerade. Tillsammans med andra svenska fackförbund deltar representanter från ST regelbundet när fackliga kollegor som står anklagade får sina fall behandlade. Det är att sätt att öka uppmärksamheten för rättegångarna internationellt.