Fackförbundet ST är kritiska till straff på obestämd tid
Publicerad: 2024-11-18
Nyhet Det finns i dag en övertro på att strängare fängelsestraff ska avskräcka och därmed bidra till ökat samhällsskydd. Trots att detta saknar stöd i forskningen. Fackförbundet ST är kritiska till flera av de förslag som regeringens utredare tagit fram – de kommer leda till ytterligare överbeläggningar och sämre tillgång på till exempel behandlingsprogram på anstalterna.
Fackförbundet ST har skickat in ett yttrande till Justitiedepartementet med synpunkter bland annat på förslaget om det så kallade säkerhetsstraffet. Förslaget innebär att en person ska kunna dömas till ett fängelsestraff på obestämd tid, vilket i dag inte är möjligt i Sverige.
Liksom flera andra remissinstanser är vi kritiska till förslaget. I Sverige ska straff utdömas som motsvarar brottets allvar och den principen frångås med säkerhetsstraffet. Dessutom anser vi att det inte är rimligt att frihetsberöva individer baserat på brott de ännu inte har begått – det kommer innebära att gissningar och uppskattningar ligger till grund för att en person hålls frihetsberövad.
Långsiktigheten saknas
Fackförbundet ST anser att åtgärder inom rättskedjan behöver vara långsiktiga och utformas för att skapa en trygghet som håller över tid. I den allmänna debatten i dag och i förslag från regeringen ser vi att det finns en övertro på att allt strängare straff i olika former ska leda till att färre brott begås, något som inte har stöd i forskning.
Fler intagna på landets anstalter kommer leda till att överbeläggningar blir regel snarare än undantag, att antalet klienter per anställd ökar vilket innebär en försämrad arbetsmiljö och ökad personalomsättning. Samtidigt läggs framgångsrika behandlingsprogram ner på grund av brist på resurser. Internationell forskning pekar på att överbeläggningar och sämre förhållanden i fängelserna kan leda till radikalisering och försämrade förutsättningar för rehabilitering.
På kort sikt ser vi att de strängare straffen och den ökade repressiviteten kommer leda till ett ökat samhällsskydd, eftersom dessa individer rimligtvis inte kan begå nya brott när de sitter i fängelse. Men på lång sikt kan det istället bidra till sämre samhällsskydd och minskad trygghet eftersom den generella ökningen av fängelsepopulationen leder till försämrade möjligheter till rehabilitering för klienterna.
Läs Fackförbundet STs remissvar
Läs hela vårt remissvar, där även frågan om villkorlig frigivning tas upp.