Ett år av STs blockad mot Tesla
Publicerad: 2024-11-20
Nyhet Det har nu gått ett år sedan Fackförbundet STs medlemmar på PostNord gick in i sympatiblockad mot Tesla och slutade dela ut brev och paket till biltillverkaren.
I slutet av oktober förra året gick IF Metalls medlemmar på Teslaverkstäder runt om i landet ut i strejk, när Tesla vägrad teckna kollektivavtal. För att öka pressen på Tesla frågade IF Metall efter stöd från fler fackförbund.
I en intervju berättar STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar mer om blockaden.
Åsa, hur kom det sig att ST ställde sig bakom IF Metalls strejk genom att varsla om sympatiblockad på PostNord?
Helt enkelt för att kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, det är så vårt system ser ut. Därför var det självklart för oss att stödja IF Metall, och vi kom på att en blockad av post- och paketutdelning skulle bli kännbart för Tesla.
Men hur går det egentligen med blockaden, Tesla verkar ju få ut sina registreringsskyltar ändå?
Ja, Tesla har hela tiden försökt runda blockaden genom att sätta upp brevlådor på andra adresser än där de har verksamhet. Men vi, och Seko som har en motsvarande sympatiblockad, har varje gång upptäckt detta och utökat blockaden.
Tesla har lagt otroligt mycket tid och pengar på att sätta upp nya adresser, flyga in strejkbrytare och dra saker till domstol. Om de istället lagt de resurserna på att prata med facket om hur ett kollektivavtal skulle kunna utformas tror jag de skulle kommit långt i förhandlingar vid det här laget.
Vad säger du till dem som säger att kollektivavtal faktiskt är frivilligt?
Att det stämmer, det är helt frivilligt. Men det betyder inte att det är fritt från konsekvenser att låta bli att teckna ett. Utan kollektivavtal får man inte arbetsfred och det innebär att en strejk kan pågå så länge facken väljer.
På den svenska arbetsmarknaden samarbetar arbetsgivare och fackförbund. Målet är alltid att komma överens, vi har inte konflikter för konflikternas skull. Tesla har valt en helt annan väg, till exempel genom att försöka få saken prövad i domstol. Men så funkar det inte i det svenska systemet, vilket vi nu också sett när de fått avslag hela vägen upp i Högsta domstolen.
Under året som strejken pågått har LO-förbunden, där IF Metall är ett, tecknat över 6 000 nya kollektivavtal med arbetsgivare. Det tecknas nya avtal varje dag i Sverige, för det är så den svenska modellen fungerar. Det Tesla försöker med fungerar inte.
Tesla säger att deras anställda har bättre villkor än i kollektivavtal, är inte det ett bra argument?
Det vanligaste motargumentet brukar vara ”ja nu ja, men det kan snabbt ändras utan kollektivavtal”. Det är ett bra svar, men i Teslas fall ser vi ju också att de anställda inte har det så väldigt bra. DN har skrivit om att Teslas anställningskontrakt bland annat innehåller krav på livslång tystnadsplikt och förbud att prata om Tesla. Anställda vittnar också om att arbetsgivaren inte har koll på lagar om arbetstid och arbetsmiljö. Ovanpå det tomma löften om lön och karriärmöjligheter.
Vad händer nu, ska ST fortsätta ett år till?
Vi kommer fortsätta stödja IF Metall i deras kamp mot Tesla. Vi kommer alltid stå upp för den svenska modellen och för att alla på svensk arbetsmarknad ska ha rätt till ett tryggt och hållbart arbetsliv.