Fackförbundet STs stipendium gjorde Linneas uppsatsdröm möjlig

Publicerad: 2024-06-10

Ända sedan hon påbörjade utbildningen inom global utveckling hade Linnea Elg velat göra fältstudier i Vietnam. Men när c-uppsatsen närmade sig hade hon ovanligt dålig ekonomi. Just då kom beskedet – hon hade beviljats Fackförbundet STs internationella stipendium.

Hur reagerade du när du fick beskedet? 

– Jag blev jätteglad. Det hade varit lite svårt ekonomiskt under hösten så jag trodde inte att jag skulle komma iväg till Vietnam. Och plötsligt löste det sig, det var helt sjukt, säger Linnea. 

Hon tilldelades stipendiet i december 2023 och ungefär en månad senare reste hon till huvudstaden Hanoi. Där stannade hon sedan i tio veckor, både för att samla material till sin c-uppsats och för att göra praktik. 

Vad gick din fältstudie ut på? 

– Min uppsats handlar om hur lönearbetande kvinnor ser på en lag från 2021 som ger dem rätt till en halvtimmes betald rast under minst tre dagar när de har mens. Jag djupintervjuade tio kvinnor om detta. Det jag fick fram var bland annat att ingen av dem hade det här på sin arbetsplats. 

Parallellt gjorde Linnea praktik på en statlig organisation som arbetar med kvinnofrågor. Inte ens där hade personalen koll på ”menslagen”. En viktig upptäckt var alltså att lagen inte verkade särskilt känd. 

Vilken konkret nytta gjorde stipendiet?

– Stipendiet betalade hela flygresan, tur och retur. I teorin hade jag kunnat göra intervjuerna digitalt, men i praktiken hade jag nog inte fått tag på några informanter i så fall. För när jag skrev i olika forum att jag ville intervjua folk fick jag inga svar alls. Men på plats gick det hur lätt som helst att få rekommendationer och tips. 

Linnea tillägger att hon även fick mycket bättre förståelse för sammanhangen genom att vara på plats. Till exempel hade hon läst en rapport som sa att mens var stigmatiserat i Vietnam, vilket visade sig vara en sanning med modifikation. 

– Ingen jag intervjuade höll med om att mens är tabu. Det var också tydligt på min praktikplats, folk kunde helt öppet säga att de hade ont i magen på grund av mens. Sådant går bara att se på plats. 

Vad vill du säga till andra studenter som vill göra fältstudier utomlands?

– Jag uppmuntrar verkligen alla att söka detta stipendium. Det har gett mig så mycket mer än det rent akademiska. Jag har fått uppleva en annan kultur och skapat ett kontaktnät för framtiden. 

Enligt Linnea var det inte svårt att ansöka, men såklart krävdes en viss ansträngning. För att säkerställa kvaliteten lät hon dessutom utomstående titta på hennes ansökan. 

– Mitt tips är att be andra om input. Jag fick till exempel värdefulla kommentarer från min studierektor. 

En sista fråga, var du med i Fackförbundet ST innan du ansökte om stipendiet? 

Linnea skrattar och berättar att hon upptäckte ST först efter att ha googlat stipendier. Hennes främsta fokus där och då var att få komma iväg på sin fältstudie. 

– Men det var så himla lätt att bli medlem. Innan dess hade jag skjutit det här med facket framför mig. Det här blev ett bra sätt att komma igång, jag ska ju faktiskt börja jobba rätt snart. 

STs internationella stipendium delas ut en gång per termin

Stipendiet är på 20 000 kronor och ska bidra till fältstudier utomlands. Oftast får två personer dela på det. I en ansökan behöver du förklara vad du vill göra – och hur. Fältstudier som prioriteras har kopplingar till STs arbete eller våra värderingar kring bland annat mänskliga rättigheter, hållbarhet och demokrati. 

Läs mer om STs stipendium

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss