"Vi är för få som ska lösa för mycket"
Publicerad: 2024-10-21
Fyra av tio som jobbar på statligt uppdrag uppger att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen. Det visar Fackförbundet STs nya arbetsmiljöundersökning ”Vi är för få som ska lösa för mycket”. Arbetsbelastningen och stressen är fortsatt hög i jämförelse med andra branscher. Det har dessutom skett en markant attitydförändring till distansarbete, visar undersökningen. Hela 41 procent att jämföra med 21 procent för fyra år sedan ser inga som helst nackdelar med att jobba på distans.
Läs rapporten
Här nedan kan du ta del av och ladda ner Fackförbundet STs arbetsmiljörapport 2024, "Vi är för få som ska lösa för mycket".
Övergripande resultat
Hot och våld
- Fler än 2 av 10 har utsatts för våld senaste året. Andelen som uppger att de känner till att en kollega blivit utsatt har ökat från 34 procent till 39 procent.
- Av de som har kontakt med allmänheten uppger nästan 4 av 10 att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen.
1 av 10 känner att hot eller våld påverkar dem i deras arbete. En procent uppger att de har ändrat ett myndighetsbeslut efter påtryckningar och fem procent uppger att de har anpassat ett beslut för att minska risken att bli utsatt för hot och våld.
Stress och arbetsbelastning
- 61 procent uppger att de arbetar övertid för att de inte hinner med sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. En knapp tredjedel uppger att de arbetar övertid minst någon dag per vecka, men hela 18 procent uppger att de gör det ett par gånger i veckan.
- Nästan en tredjedel har återgått till arbetet innan de varit fullt återställda efter sjukdom, skada eller operation. De vanligaste orsakerna är stress och lönebortfall. 21 procent av de mellan 18–29 år har gått tillbaka till jobbet innan de har varit fullt återställda på grund av lönebortfall.
- Nästan 2 av 10 har valt att inte gå till jobbet på grund av oro eller ångest kopplat till sin egen arbetssituation.
Var tredje person av de som har funderat att byta jobb har gjort det på grund av för mycket stress och övertid.
Övrigt
- Trots tydliga regleringar kring bland annat ventilation, ljud och buller fortsätter detta att vara vanliga arbetsmiljöproblem år efter år.
- Trend: Allt fler anser att det inte finns några nackdelar med distansarbete. 2020 uppgav 21 procent att de inte ser några nackdelar med distansarbete. 2022 ökade siffran till 29 procent. I årets undersökning har siffran ökat till hela 41 procent.
- 23 procent bedömer att de inte kommer att kunna arbeta till pensionsåldern. Den främsta orsaken som anges är stress.
Det här kräver Fackförbundet ST
Inrätta ett nationellt rapporteringssystem för hot och våld
Som ett led i arbetet med att komma tillrätta med hot och våld och synliggöra i vilken omfattning personer inom det offentliga utsätts för hot och våld behövs ett enhetligt system som alla offentliga arbetsplatser kan rapportera in till.
Det proaktiva arbetet för att minska risken för hot och våld på arbetsplatsen måste bli mer omfattande
Fler än 3 av 10 uppger att det inte finns tillräckliga förbyggande åtgärder mot hot och våld på arbetsplatsen. Det är av högsta vikt att arbetsgivare tillsammans med fack beslutar om vilka proaktiva åtgärder som behövs.
Villkor för distansarbete ska utformas i samverkan mellan fack och arbetsgivare
Synen på var och när vi arbetar har förändrats - flexibilitet och individanpassning krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare. Samtidigt måste arbete på distans vara en möjlighet, inte ett krav. Arbetsgivaren måste tillhandahålla både arbetsplats och utrustning.
Myndigheterna måste resurssättas efter krav och uppdrag
Myndigheterna behöver långsiktiga och förutsägbara förutsättningar. Reformer sjösätts trots orealistiska tidsplaner eller utan tillräckliga resurstillskott, besparingar görs utan motsvarande begränsningar i uppdraget. Resultatet blir en ryckig och svårhanterlig styrning. Det leder till sämre verksamhet för medborgarna och en oacceptabel arbetsmiljö för statligt anställda.
Är du förtroendevald?
Använd rapporten för att bjuda in medlemmar till fika och samtal om arbetsmiljö. För att underlätta samtalet har vi tagit fram ett aktivitetspaket med bland annat flyers, samtalskort och presentkort till fika.
4 av 10 svarar att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen. Vad krävs för att få bukt med det?
– Dels behöver arbetsgivarna bli bättre på att stötta individer när de blivit utsatta, dels behöver det proaktiva arbetet bli en del av det övriga arbetsmiljöarbetet. På varje arbetsplats behöver man se över vad som behöver göras just där. Det behövs också en politisk diskussion om frågan, för det är ett demokratiskt problem att personer som tar myndighetsbeslut utsätts för hot och våld, som till och med kan påverkan besluten.
Stressen och arbetsbelastningen är fortsatt hög. Varför är stress så förödande för en hållbar arbetsmiljö?
– Forskning visar att 700 personer dör till följd av stress varje år. Det är ett reellt arbetsmiljöproblem. Det finns också en förväntan på att vi alla ska jobba högre upp i åldrarna, men då måste anställda få rimliga förutsättningar att klara det. I vår undersökning är det 18 procent som uppger att de inte kommer orka jobba på sitt nuvarande jobb på grund av just stress.
– Alla människor behöver få tid till återhämtning från arbetet. Det finns inte tid till återhämtning om du känner att du behöver arbeta övertid mer eller mindre dagligen för att du inte hinner med ditt arbete. Det är varken schyssta eller rimliga förutsättningar.
Är distansarbete här för att stanna?
– Många som kan välja att arbeta på distans gillar det. Att så många som 41 procent i vår undersökning inte ser några nackdelar med distansarbete visar på en tydlig trend de senaste fyra åren.
– Vi vet att öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor upplevs som ett stort arbetsmiljöproblem där ljudvolym, överhörning och att bli avbruten i sitt arbete för många är ett problem. Att delvis kunna arbeta på distans gör att en person i större utsträckning kan välja att sitta hemma i en lugnare miljö när hen behöver. Förutom all restid många upplever att de sparar, som gör att det är lättare att få ihop vardagen och få tid över till annat såsom träning, hämta och lämna barn.
– Men det är viktigt att komma ihåg att alla kan och vill inte jobba på distans. Men av de som kan vill de flesta ha den möjligheten. Så ja, distansarbete är här för att stanna.
Bli medlem och påverka din arbetsplats!
Som medlem i Fackförbundet ST får du större möjlighet att påverka din arbetsmiljö. Samtidigt får du också tillgång till stöd och rådgivning, inkomstförsäkring, karriärtjänster och mycket mer!