Studenter pratar med varandra

Facket för dig som är student

Publicerad: 2022-01-07

Fackförbundet ST förbereder dig som student på en karriär i staten. Vi är experter på jobbmöjligheterna inom statlig sektor och kan hjälpa dig att hitta ditt drömjobb och att få koll på arbetsvillkoren.

Vem kan bli studentmedlem? 

För att du ska kunna bli studentmedlem i Fackförbundet ST måste du studera någon form av eftergymnasial utbildning. Det gäller alltså för dig som studerar på universitet, högskola, folkhögskola eller yrkeshögskola. Utöver detta finns ett krav på att utbildningen ska pågå i minst tre månader. 

Du kan bli studentmedlem i Fackförbundet ST oavsett vilken utbildning du studerar.

Bli medlem i ST – helt gratis hela studietiden!

Att vara studentmedlem i Fackförbundet ST är helt gratis under hela din studietid – och ytterligare 5 år därefter. 

Bli studentmedlem

Allt det här får du som medlem

  1. Personlig rådgivning och lönestatistik
  2. Rättshjälp
  3. Karriärcoachning
  4. CV-granskning
  5. LinkedIn-hjälp
  6. Rabatt på försäkringar

Och mycket mer!

För dig som arbetar under utbildningen

Om du arbetar mer än 20 % av heltid under dina studier, ska du gå med som yrkesverksam medlem. Observera att gränsen på 20 % inte gäller under studieloven, utan endast under terminernas gång.

För dig som arbetar extra, men inte överskrider tidigare nämnd gräns, kan du arbeta i vilken bransch eller arbetsplats som helst. Detta gäller även kring förhandling och rättshjälp vid en tvist med din arbetsgivare. 

För dig som arbetar mer än 20 % är det dock viktigt att se över ifall Fackförbundet ST organiserar på din arbetsplats. Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig sektor och organiserar även de som arbetar på bolag med statligt uppdrag.

Om du har frågor kontakta en förtroendevald på plats eller vår medlemsrådgivning ST Direkt.

Därför ska du som är student gå med i ST

Studentmedlemskapet i Fackförbundet ST är helt kostnadsfritt. Du får många studentförmåner samtidigt är du med och stödjer vårt fackliga arbete för bättre arbetsvillkor. 

Läs mer

Efter examen

När du tagit examen så är du fortsatt studentmedlem automatiskt – även då helt gratis. Du behöver inte göra någonting, vi har koll på din medlemstid. Du kan fortsätta använda alla förmåner efter din examen under ditt jobbsökande. 

I staten finns många spännande jobb för dig som är ung och välutbildad med samhällsengagemang. 

Rabatterat medlemskap när du börjar jobba

När du börjar jobba finns ST till hands på de allra flesta statliga arbetsplatser för att ge dig den vägledning och det stöd du behöver för att växa, trivas och gå framåt i din yrkesroll. 

Om du blir yrkesverksam medlem i Fackförbundet ST inom fem år efter examen kostar ditt medlemskap bara 100 kronor första året! 

Har vi rätt info?

För att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt studentmedlemskap, är det viktigt att vi har rätt uppgifter om dig. Meddela oss gärna om du till exempel ändrar din utbildning och får ett nytt examensdatum, en ny mailadress eller telefonnummer. 

Så här uppdaterar du dina uppgifter

Det enklaste sättet att uppdatera dina uppgifter är att logga in här på hemsidan med ditt personnummer och lösenord, eller via Bank ID. 

Har du fler frågor om hur ditt studentmedlemskap fungerar? Kontakta ST Direkt på 0771–555 444 eller mejla student@st.org