Hemmajobb kan öka risken för psykisk ohälsa

Hemmajobb kan öka risk för psykisk ohälsa

För många innebär den här hösten fortsatt hemmajobb. Flera experter har påtalat att detta kan påverka vår psykiska hälsa på sikt. Därför har vi pratat med en psykolog om hälsofällorna som du bör vara extra uppmärksam på – och hur du kan förebygga dem. 

Johan Waara är psykolog och lärare på Uppsala universitet och expert på hälso- och organisationspsykologi. Han är övertygad om att folkhälsan kommer att påverkas av alla hemmabaserade coronakontor. 

– Vi vet ännu inte hur eller i vilken utsträckning. Vi har ju aldrig varit med om något liknande i modern tid, så vi får förlita oss på annan data. Men det är utan tvekan så att den som nu jobbar mycket hemifrån måste arbeta extra mycket med sig själv. 

Johan Waara understryker att det gäller att börja i rätt ände och inte vänta tills man får symptom som oro, stress eller nedstämdhet. Vi måste tänka både långsiktigt och förebyggande. 

– Det här är inget hundrameterslopp, utan ett maraton. Och i allra bästa fall har vi kommit halvvägs.

Till vår hjälp har Johan Waara satt ihop en checklista för att identifiera de fällor som finns på hemmakontoret – och som i förlängningen kan påverka ditt psykiska mående. 

Här är "hälsofällorna” du bör hålla koll på 

1. Ensamhet  

Var vaksam på: Att du har blivit för isolerad. Är de enda du har pratat med under dagen förskolepersonalen och kassören i matbutiken? Kommer du på dig själv att gå runt med dina egna tankar utan att dela dem med någon? 

Lösning: Du kan behöva ersätta den sociala interaktionen du fick automatiskt på kontoret. Många kanske har hört tipsen om att ”videofika” med sina kollegor. Det är bra, men interaktionen måste inte vara med en kollega på jobbet. Det går lika bra att ringa en kompis eller att ta en powerwalk med den hemmajobbande grannen.

2. Stillasittande 

Var vaksam på: Att sitta still för mycket påverkar dig negativt fysiskt såväl som psykiskt. I längden kan det leda till att du får nya eller förvärrade befintliga smärtor. Har du börjat känna dig extra trött och tung? Då kan det vara dags för en förändring i dina rutiner.

Lösning: Här räknas alla bäckar små. Ta en promenad för varje litet ärende, välj alltid trappor i stället för hiss, rasta grannens hund – vad som helst. Vi vet att stillasittande påverkar både det fysiska och psykiska måendet negativt.

3. Brist på struktur 

Var vaksam på: Om du hela tiden ligger efter med arbetsuppgifter eller om du har fler obesvarade mejl än förr. Många förlorar struktur när de informella avstämningarna ”vid kaffeautomaten” försvinner eftersom det ofta leder till fler mail. 

Lösning: I forskningen kan vi se att de som trivs och lyckas med hemmajobb har en bra struktur. Checklistor på både dags- och veckonivå har visat sig fungera bra för många. Lyft gärna frågan med dina kollegor eller chef och se om ni kan hitta inspiration för fungerande metoder hos varandra.

4. Urspårade rutiner  

Var vaksam på: Om du kommer på att du inte har duschat på två dagar. Eller om det är mer städat hemma än någonsin. Det kan bli åt båda håll – att man gör för mycket eller för lite av sina normala rutiner. 

Lösning: Gör ditt bästa för att hålla isär jobbet och hemmet. Stäng av jobbdatorn och kolla inte din jobbmejl efter arbetstid. Försök upprätthålla samma proportioner som du brukade ha när du ”gick till jobbet”. 

5. Ökat alkoholintag  

Var vaksam på: Om gränsen mellan arbete och fritid har blivit mer flytande – kan alkoholvanorna följa med. Blir det lite mer ”helgkänsla” på vardagarna och oftare vin till middagarna? Då kan det vara bra att ta sig en funderare. 

Lösning: Fundera över om ditt drickande har ökat sen du börjat jobba hemma – det är faktiskt väldigt lätt hänt. Sök omedelbart hjälp om du inte kan begränsa din alkoholkonsumtion på egen hand. 

Känner du igen dig i en eller flera punkter?

Du har rätt till stöd! Att jobba hemma kan kännas isolerat. Oavsett om du bor själv eller med partner/familj är det lätt hänt att bli hemmablind och inte se om problem finns.

Därför vill vi påminna dig om att din arbetsgivare har det yttersta ansvaret för din arbetsmiljö – även när du jobbar hemma.

Om du har frågor eller behöver hjälp, tveka inte att kontakta din lokala förtroendevald eller oss på ST Direkt.


 

Nyhet

10 tips för att ”smygträna” på jobbet

I vårt förra medlemsbrev arrangerade vi en tävling där vi frågade hur ni ”smygtränar” på jobbet. Tack för alla era smarta tips! Här är de vinnande bidragen som du kanske kan ta med som inspiration till din arbetsplats.