Vem vänder vi oss till?
Publicerad: 2021-07-07
Vad och till vem ska ni kommunicera? Era målgrupper för kommunikationen kan delas in i tre större grupper: förtroendevalda, medlemmar och potentiella medlemmar. Dessa målgrupper har olika behov av information och därför behöver ni anpassa kommunikationen efter vem ni talar med.
Världens enklaste kommunikationsplan
Prova att spalta upp det så här: “Jag vill att X ska veta Y därför att Z”. Exempelvis “Jag vill att våra medlemmar ska veta att löneförhandlingar pågår för att de ska uppleva att vi är ett aktivt fack” eller “Jag vill att nyanställda ska veta vem som är deras arbetsplatsombud för att de ska kunna ta kontakt med oss om de har frågor”.
Detta gör det mycket enklare att hitta rätt ton och rätt kanal för kommunikationen. Med kanal menas var ni kommunicerar, till exempel via sociala medier, mailutskick, möten eller affischer på arbetsplatsen.
Målgrupper
Era målgrupper kan som sagt delas in i tre större kategorier:
- Andra förtroendevalda
- Medlemmar
- Potentiella medlemmar
Som styrelse överlappar ibland era målgrupper med förbundet centralt och därför kan det vara bra att ta en titt på STs kommunikationsstrategi.
En prioriterad målgrupp för ST centralt är potentiella medlemmar mellan 25 och 35 år som är på väg in i arbetslivet eller är relativt nya i det. Som styrelse kan ni vara en länk till denna målgrupp eftersom dessa personer kanske finns på just er arbetsplats.
Förbundet vill också öka fokus på att rekrytera medlemmar med högre befattningar eller chefstjänster för att säkra att alla yrkesbefattningar på arbetsplatsen är medlemmar.
Ton och tilltal
När ni gör en målgruppsanpassning av ert innehåll och tonalitet är det viktigt att inte bara tänka utifrån roll utan även utgå från intresse och kunskap. Är det en grupp som har lågt intresse och låg kunskap eller kanske högt intresse men låg kunskap?
ST uppmuntrar ett rakt och enkelt språk som är inkluderande och lätt att förstå oavsett ålder och etnicitet. I STs kommunikationsstrategi beskrivs den önskade tonaliteten så här:
Vi skriver korta meningar, skriver ut förkortningar och använder oss av alternativ till svåra ord. Vi använder bilder, grafik och rörlig bild för att vara lättbegripliga och lätta att ta till sig. Kommunikationen ska vara modern, aktuell och ha medlemmen i fokus.
Hur uppfattas ni?
En viktig del av kommunikationen är att fundera över hur medlemmar och potentiella medlemmar uppfattar er. Är ni tillgängliga och öppna för medlemmarnas idéer? Tänker ni på att nya förtroendevalda kanske inte är bekanta med alla uttryck och juridiska termer som ni använder?
Diskutera hur ni vill uppfattas i framtiden. Centralt vill Fackförbundet ST uppfattas som aktiva, utvecklande och synliga. Passar det in i bilden av er som styrelse? Om inte, fundera över hur ni ska göra för att nå dit.
När ni bestämt målgrupp och tonalitet är det dags att planera innehållet.