ung korthårig kvinna som ler mot kameran

Så gör du en värvningsplan

Publicerad: 2021-05-14

Att vi blir fler medlemmar är en förutsättning för att ha möjlighet att vara med och påverka, på din arbetsplats! Att skapa en värvningsplan är ett sätt för att komma igång med värvningen hos er.

Innan ni påbörjar en plan för hur ni vill få fler medlemmar vill vi passa på att tipsa om fyra framgångsfaktorer vi tror krävs för att lyckas.

1. Fokusera på värvningen

Genom att låta värvningen vara en stående punkt i mötesprotokollet kommer man ihåg att prata om värvningen och låta frågan vara ständigt aktuell.

2. Synlighet och kommunikation

Skapa en tydlig tanke kring vart och när ni vill synas på arbetsplatsen/arbetsplatserna. Fundera också på hur, när och var ni kan kommunicera med såväl befintliga som icke medlemmar. Exempel på sådant kan vara regelbundna möten ex. "Facklig kvart", facklig fika, tävlingar, aktuella ämnen eller ett återkommande informationsbrev som ges ut regelbundet.

3. Välkomna nyanställda!

Att säga hej och välkommen till de nyanställda på er arbetsplats/arbetsplatser är den viktigaste och ibland enklaste sättet för att öka antalet medlemmar. Att hälsa välkommen till arbetsplatsen skall ske inom de två första veckorna. Antingen via mail eller personligen. Glöm inte att ställa frågan "Vill du bli medlem?"

4. Orka hålla i

Resultat tar ibland lång tid. Att öka antalet medlemmar är ett långsiktigt arbete och det är därför viktigt att orka och vilja hålla i, trots att resultatet inte alltid syns på en gång.

Utan plan - ingen verkstad

Värvningsplanen skall ses som ett stöd i medlemsvärvningen, eller som en del i planeringen kring en värvningsaktivitet. Skapa en plan utifrån er verksamhet och använd planen som ett stöd i hur ni skall lägga upp arbetet. Ibland kan det vara en god idé att prova värvningsplanen i en mindre skala. Därefter utvärdera och tillämpa i en större skala.

Viktigast är att ni utgår ifrån er arbetsplats/sektion eller avdelning. En värvande aktiviteten skall känns relevant och engagerande.

Nuläge

Värvningsplanen skall utgå ifrån vart ni står i dagsläget och vad ni vill uppnå. Nuläget ger en tydlig grund för värvningsplanen att utgå ifrån.

1. Hur många anställda finns det idag, på vår avdelning/sektion/arbetsplats?

2. Hur många medlemmar har vi inom ST idag?

3. Hur många oorganiserade/ icke medlemmar finns det hos oss?

4. Finns det några målgrupper som är svåra att värva hos oss idag? Ex. chefer, handläggare, administratörer?

5. Vad sker i verksamheten? Nyanställningar? Säsongsanställning, visstidsanställda?

6. Har ni nyanställda? Om ja, Kom ihåg att dessa skall hälsas välkomna och få en kort information om Fackförbundet ST inom två veckor efter de påbörjat sin tjänst. Via mail eller personlig kontakt. Utse gärna någon som har ett uttalat ansvarar för välkomnande av nyanställda.

När ni vet hur det ser ut hos är det viktigt att ni även funderar över vilka sakfrågor och teman som kan vara av intresse hos era medlemmar/presumtiva medlemmar.

  • Finns det några aktuella sakfrågor eller teman som det går att bygga värvningsaktiviteter kring? Exempel på teman är arbetsmiljö, löneförhandlingar, jämställdhet eller avtalsrörelsen?
  • Vilka frågor skulle era medlemmar/ presumtiva medlemmar tycka är viktigt att ni lyfter inom er avdelning?
  • Vilka medlemsaktiviteter tror ni skulle leda till att öka antalet medlemmar hos er?

Värvningsmål

Målsättning är viktigt för att känna att ens arbete ger resultat. Skapa realistiska mål men våga utmana er själva lite.

  • Hur många nya medlemmar ska avdelningen/Sektionen/arbetsplatsen värva under året?
  • Hur många fler medlemmar skall avdelningen/Sektionen/Arbetsplatsen uppnått i slutet av året, i jämförelse med året innan?

Delmål

För att skapa några anhalter på vägen fram tills ni når målet är det också viktigt att ha delmål. Tänk på att vissa månader så är det lättare att värva, utifrån er verksamhet, än andra. Skapa därför olika delmål utifrån olika tidpunkter i planen.

Exempel på delmål kan vara:

  • Hur många nya medlemmar skall ha värvats under första halvan av året, jan-juni?
  • Hur många skall vi värva inför sommaren?
  • Hur många nyanställda skall vi ha kontaktat innan året är slut?
  • Hur många nya medlemmar behöver vi rekryterat innan årsskiftet?

Följ också löpande upp planen och delmålen: kommer vi nå slutmålet med denna takt? Kan vi under tiden för planen påverka det slutgiltiga resultatet?

Utvärdering

Utvärdering av planen är viktig för att kunna besvara frågor om varför planen fungerat och varför delar av planen kanske inte blev som det var tänkt. Glöm därför inte att lägga lite tid på att utvärdera ert arbete. Att utvärdera sitt arbete, är också att se resultatet av det man genomfört.

Se över om man kan:

  • Mäta resultatet av aktiviteten?
  • Märker ni av en ökning av ert medlemsantal?
  • Vad är det som gör att man väljer att inte bli medlem? Är man redan medlem i andra fackförbund? Delar man inte fackets värderingar eller finns det andra orsaker som är bra att se över?

Genom en värvningsaktivitet och dess utvärdering kan man också få fram saker förbundet behöver lyfta i er organisation, saker vi/ni kan förbättra framöver eller vad ni kan göra annorlunda till nästa värvningsplan eller aktivitet. Ta hjälp, och bolla idéer. Kontakta er kontaktombudsman eller de regionala värvningssamordnarna för att få hjälp eller tips. Det finns massor av tidigare erfarenheter och idéer inom förbundet som vi kan ta tillvara på.

Vi på kansliet hjälper gärna till vid planering och genomförandet av aktiviteter. Du når oss på varva@st.org.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss