en ung kvinna tröstar en annan

Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö?

Publicerad: 2021-05-10

|Uppdaterad: 2024-12-04

Den organisatoriska arbetsmiljön är resultatet av hur arbetet ordnas, styrs, kommuniceras och hur beslut fattas. Den sociala arbetsmiljön är hur vi samspelar med och påverkas av de personer som finns runt omkring oss, till exempel medarbetare och chefer.

Den fysiska, digitala, organisatoriska och sociala arbetsmiljön är tätt sammanlänkade. På samma sätt som med andra arbetsmiljöfrågor ska den organisatoriska och sociala arbetsmiljön hanteras i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM).

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

År 2016 började särskilda föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4), OSA-föreskrifterna, att gälla. Föreskrifterna reglerar frågor om arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling i arbetslivet. Den ställer bland annat krav på arbetsgivaren att se till att chefer och ledare vet hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning och hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling.

Formulera mål för den organisatoriska och social arbetsmiljön

I OSA-föreskrifterna regleras att arbetsgivaren ska sätta upp mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Arbetsgivaren ska ge arbetstagarna möjlighet att delta i framtagandet av mål. Målen ska visa vägen när det gäller att förebygga risker, men också bidra till goda förhållanden och friska arbetsplatser (läs mer om friskfaktorer). Att sätta upp gemensamma mål är viktigt för både samverkan och för att nå konkreta förbättringar i arbetsmiljön. Utifrån målen kan konkreta, mätbara och tidsatta aktiviteter tas fram. Det är viktigt att kunna bedöma om målen är nådda. Alla ska känna till målen. Exempel på områden som målen kan formuleras inom är kommunikation, lärande, ledarskap, samarbete, inflytande och delaktighet.

Läs mer om att formulera mål i Arbetsmiljöverkets vägledning till OSA-föreskriften.

Längre ner hittar du mer information om övriga områden som regleras i föreskrifterna och exempel på stöd och verktyg i arbetet för att skapa en god organisatorisk och social arbetsmiljö.

Stöd och verktyg

Här hittar du övergripande stöd och verktyg i arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön samt OSA-föreskriften.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss