Tystnadskultur

Publicerad: 2024-09-18

Att anställda vågar framföra kritik är viktigt, både för arbetsmiljön och för verksamhetens utveckling. Men oron för att råka illa ut om man är kritisk till något är stor bland Fackförbundet STs medlemmar. Många väljer därför att inte lyfta problem eller larma om missförhållanden.

Inom staten kan tysta arbetsplatser få extra långtgående konsekvenser. Beslut som tas på medborgarnas uppdrag måste gå att granska. När öppenheten brister får det konsekvenser för medborgarna. Statsanställda som framför synpunkter eller kritik mot verksamheten ska aldrig vara rädda för att straffas.

Det här kräver Fackförbundet ST

  • att det vidtas politiska åtgärder för att motverka tystnadskulturer och att förbättra demokrati och yttrandefriheten i de verksamheter som arbetar på statligt uppdrag. Till exempel genom att inrätta en särskild ”öppenhetsombudsman”
  • att anställda i privat verksamhet på statligt uppdrag ska få motsvarande rätt som offentligt anställda att berätta om missförhållanden till media. En sådan rätt ingår i det så kallade meddelarskyddet och innebär att den som bedriver verksamheten inte får efterforska vem som har berättat om saker till media eller straffa den som lämnat uppgifterna.
  • att chefer ska ha organisatoriska förutsättningar att utöva ett hälsofrämjande och inkluderande ledarskap. Till exempelvis genom administrativ avlastning som frigör tid och möjliggör ett mer närvarande ledarskap

Checklista för att motverka tysta arbetsplatser

Ovanstående tips och råd är bara några av många exempel. Vill du ha fler, har vi på Fackförbundet ST tagit fram en checklista som du kan använda som stöd i arbetet för att bryta tystnadskulturen. Du laddar ner den nedan. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss