Att stärka friskfaktorer och främja hälsa
Publicerad: 2021-05-07
|Uppdaterad: 2024-12-04
När man jobbar med arbetsmiljöfrågor är det vanligt att det blir ett starkt fokus på risker. Dock ska arbetsmiljöarbetet också bidra till att man som medarbetare ska må bra av sitt jobb.
Ett hälsofrämjande arbetsmiljöarbete handlar om att kartlägga, stärka och utveckla de faktorer – så kallade friskfaktorer – som redan är bra och som därmed bidrar till ökad trivsel, arbetsglädje, välbefinnande och hälsa på arbetet. För att uppnå en god arbetsmiljö behöver ni alltså arbeta med både risk- och friskfaktorer. Genom att arbeta förebyggande med riskfaktorer och lika systematiskt med att främja friskfaktorer kan ni stärka de positiva delarna i arbetsmiljön. Det är viktigt att hitta en balans mellan både förebyggande och främjande arbete.
Friskfaktorer
Friskfaktorer kan identifieras på både organisations-, grupp- och individnivå. Exempel på friskfaktorer på organisationsnivå är ett rimligt antal arbetstagare under en chef, tydliga utvecklingsmöjligheter, möjligheter för medarbetare att framföra idéer och kritik samt att det finns tydliga mål.
Positiv skyddsrond
Ett sätt att komma igång med det hälsofrämjande arbetet är att genomföra en positiv skyddsrond - dvs att undersöka och kartlägga det som redan är bra. På så sätt kan ni, tillsammans med arbetsgivaren, identifiera vilka faktorer som ni aktivt vill bevara och förstärka.
Frågor för att väcka diskussionen
Här följer två förslag på frågor att ställa till medlemmarna, exempelvis i samband med ett medlemsmöte, för att väcka diskussion, belysa och fånga upp både risk- och friskfaktorer i er arbetsmiljö:
- Vad i din arbetsmiljö gör dig mest frustrerad och stressad just nu?
- Vad i din arbetsmiljö funkar bra just nu? Vad får dig att känna arbetsglädje?
Lär dig mer om friskfaktorer och hälsofrämjande arbete genom att läsa mer om friskfaktorer på organisatorisk nivå i Arbetsmiljöverkets och Myndigheten för arbetsmiljökunskaps rapport Friskfaktorer som kan mätas och följas över tid.