Om en medlem blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier
Publicerad: 2021-05-13
Om en anställd blir utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier ska arbetsgivaren utreda vad som hänt, få trakasserierna att upphöra och vidta åtgärder för att förhindra att det sker igen.
Det ska ske skyndsamt. En arbetsgivare som inte gör detta kan bli skyldig att betala diskrimineringsersättning till den som har blivit utsatt.
Arbetsgivaren utreder, du bevakar
Det är arbetsgivaren som ska utreda det inträffade. Som förtroendevald ska du bevaka att arbetet sätts i gång enligt de rutiner som finns på arbetsplatsen, att arbetsgivaren vidtar åtgärder och att medlemmen får det stöd den behöver, exempelvis genom företagshälsovården. Ta kontakt med din styrelse eller ring ST Direkt (0771-555 444) om du behöver råd och stöd.
Om en arbetsgivare inte har utrett eller förhindrat fortsatta trakasserier eller sexuella trakasserier och medlemmen vill att ST ska driva ärendet vidare, behöver du agera på samma sätt som i andra diskrimineringsärenden. Kontakta omgående din styrelse som i sin tur kan ta kontakt med en ombudsman.
Om en chef trakasserar
Om det är en chef eller en annan person som har en arbetsledande funktion, som utsätter någon för trakasserier eller sexuella trakasserier kan arbetsgivaren hållas direkt ansvarig för chefens agerande och bli skyldig att betala diskrimineringsersättning till den som blir utsatt. Om medlemmen vill att förbundet ska ta ärendet vidare – kontakta skyndsamt din styrelse.
ST har tagit fram en handledning för hur du som är förtroendevald kan arbeta med frågan sexuella trakasserier. Handboken ska ge verktyg för att kunna stötta en medlem som blivit utsatt, men också ge tips kring hur man kan få igång ett bra förebyggande arbete.
I TCO:s handböcker mot sexuella trakasserier hittar du ytterligare råd och stöd i din roll som förtroendevald.
- TCOs handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet
- Fördjupning till TCOs handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet
Se också OFR:s lathund om kränkande särbehandling.