Att tänka på när du hanterar ett diskrimineringsärende
Publicerad: 2021-05-13
En medlem som blir utsatt för diskriminering av arbetsgivaren kan ha rätt till diskrimineringsersättning och kan med hjälp av Fackförbundet ST driva ärendet mot arbetsgivaren.
Eftersom diskrimineringsärenden ofta är komplexa och tidsfristerna för att påkalla tvisteförhandling ibland är väldigt korta behöver du hantera dessa ärenden skyndsamt. En förlorad preskriptionstid innebär att vi tappar möjligheten att driva medlemmens ärende och i förlängningen kan förbundet bli skadeståndsskyldigt.
Viktig för dig som arbetsplatsombud
Inom ST är det förbundets ombudsmän som driver diskrimineringsärenden i lokala tvisteförhandlingar. Om en medlem vänder sig till dig och upplever sig diskriminerad – och vill att förbundet ska driva ärendet – behöver du omgående kontakta din styrelse som i sin tur kan ta kontakt med en ombudsman.
Viktigt för styrelsen
Tvister för brott mot diskrimineringslagen hanteras till största del på samma sätt som andra tvister och beslutet om att påkalla en lokal tvisteförhandling fattas av förbundskansliet. För att inte riskera att förlora preskriptionstiden ska ni så snart som möjligt ta kontakt med er ombudsman.
Om förbundet inte avser att påkalla förhandling i ärendet ska en ombudsman vid förbundskansliet underteckna ett skriftligt besked till medlemmen om att ärendet inte kommer att drivas vidare. Beskedet upprättas på en för ändamålet framtagen brevmall för att alla medlemmar ska få samma information och för att säkerställa att informationen blir korrekt.
Om förbundet bedömer att det saknas grund för att driva ärendet vidare kan medlemmen vända sig till DO. För att DO ska kunna driva ett enskilt ärende till domstol krävs att förbundet har avstått från att driva ärendet. Medlemmen behöver då kunna visa upp beskedet från förbundet.
Oavsett detta kan en medlem när som helst lämna in ett tips och klagomål till DO, vilket kan leda till att myndigheten gör en tillsyn av en arbetsgivare, parallellt med att förbundet erbjuder medlemmen individuellt stöd i form av förhandlings- och rättshjälp.
- Läs mer om hur det går till att lämna in ett tips eller klagomål på Diskrimineringsombudsmannens hemsida
- Läs mer om diskriminering i OFRs handbok Vad är diskriminering?