Motverka kränkande särbehandling och främja en god social arbetsmiljö
Publicerad: 2021-05-10
|Uppdaterad: 2024-12-04
Kränkande särbehandling är handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt. Det kan leda till ohälsa och att den eller de som drabbas hamnar utanför den sociala gemenskapen. Om handlingarna är återkommande och pågår över en längre tidsperiod, oftast räknat som minst ett halvår, handlar det om mobbning.
När kränkningar och utsatthet förekommer på en arbetsplats så minskar engagemanget, kreativiteten och trivseln. Samtidigt ökar konfliktnivån, effektiviteten sjunker och personalomsättningen ökar. För den utsätts kan kränkningarna innebära mycket allvarliga konsekvenser.
Arbetsmiljöverkets OSA-föreskrift säger, i korthet, att arbetsgivaren måste arbeta förebyggande med att motverka kränkande särbehandling. Det sker framförallt genom att motverka den typen av arbetsmiljöförhållanden som kan ge upphov till kränkande särbehandling. Exempelvis behöver man vara särskilt uppmärksam på konflikter, arbetsbelastning, arbetsfördelning, förutsättningar för samarbete och konsekvenser av förändringar.
Föreskriften säger också att arbetsgivaren ska klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras på arbetsplatsen, exempelvis i en policy. Arbetsgivaren ska också ha en beredskap för och tydliga rutiner för vad man ska göra om kränkningar ändå inträffar.
I Myndigheten för arbetsmiljökunskaps riktlinjer för hantering av sociala hälsorisker på arbetet – kränkande särbehandling och mobbning kan du läsa mer om hur ni genom ett förebyggande arbete kan minska risken för att problem ska uppkomma.
För att organisationen ska fungera väl bör exempelvis den sociala arbetsmiljön präglas av tillit, förtroende och samarbete. De anställda ska lita på att organisationen hanterar konflikter, kränkningar och mobbing på ett bra sätt. Och den organisatoriska arbetsmiljön präglas av tydlighet, ordning och rimligt.
I riktlinjerna beskrivs också vad som är viktigt att tänka på för att kunna agera respektfullt, sakligt och systematiskt om kränkningar ändå skulle uppstå, samt vilka frågor som är viktiga att försöka få svar på när en situation utreds.
Observera att sexuella trakasserier är att betrakta som en form av kränkande särbehandling. Läs mer om sexuella trakasserier här.
Stöd och verktyg
Här hittar du stöd och verktyg för att motverka kränkande särbehandling och främja en god social arbetsmiljö:
- Myndigheten för arbetsmiljökunskaps riktlinjer för hantering av sociala hälsorisker på arbetet – kränkande särbehandling och mobbning.
- Myndigheten för arbetsmiljökunskapswebbinarium om att motverka uppkomsten av mobbing och kränkande särbehandling.
- Partsrådet - checklista för teman som bör tas upp i policy mot kränkande särbehandling, mobbning och trakasserier
- Partsrådet - inspelat webbinarium om rutiner mot kränkande särbehandling
- Partsrådets e-utbildning Konflikthantering som fokuserar på varför arbetsplatskonflikter uppstår och hur man kan hantera den.
- Partsrådets e-utbildning Robusta samarbetskulturer som fokuserar på vad som kännetecknar ett bra klimat för internt samarbete. Ni får bland annat tips på hur ni går tillväga för att ställa en organisationsdiagnos.
- Partsrådets tjänst Effektiva team som syftar till att främja teamutveckling och engagemang på arbetsplatsen. Kan avropas partsgemensamt.
- Prevent – checklista kränkande särbehandling
- Prevents spel Inkludo - ett stöd för att sätta igång diskussioner om hur ni har det på jobbet i dag och hur ni skulle vilja ha det.
- Suntarbetsliv – OSA-kollen: Arbeta mot kränkande särbehandling
- Suntarbetsliv – checklista kränkande särbehandling: Hur fungerar det förebyggande arbetet?
När kränkande särbehandling förekommer - din roll som facklig företrädare eller skyddsombud
Som facklig företrädare eller skyddsombud har du en viktig uppgift att se till att den drabbade får stöd och att arbetsgivaren följer uppsatta rutiner och regler som finns på området. OFR har tagit fram en lathund som kan användas som stöd för dig som kommer i kontakt med en medlem som har utsatts för kränkande särbehandling. Du kan också använda lathunden som information till den som utsatts.