Motverka hot, våld och otillåten påverkan
Publicerad: 2021-05-10
I arbetet med att motverka hot, våld och otillåten påverkan har skyddsombudet och det lokala facket en viktig roll. För att nå framgång är det viktigt att arbeta proaktivt och ha en bra dialog med arbetsgivaren.
Hot, våld och otillåten påverkan är allvarliga arbetsmiljöproblem. Det är viktig att arbeta aktivt för att förebygga risken för att hot, våld och otillåten påverkan förekommer. Det är också viktigt att arbetsgivaren har rutiner om en hot- och våldssituation ändå uppstår, att man på ett bra sätt hanterar och följer upp eventuella incidenter, samt att man säkerställer stöd på både individ- och gruppnivå.
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret att ordna och utforma arbetsmiljön för att förebygga risker för ohälsa på grund av hot och våld. Det är skyddsombudens roll att delta i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att förebygga ohälsa på grund av bland annat hot och våld. Skyddsombudets uppgift är också att begära de åtgärder som behövs av arbetsgivaren för att undanröja risker. På Arbetsmiljöverkets webbplats kan du läsa mer om hur ni genom det systematiska arbetsmiljöarbetet kan förebygga ohälsa som orsakas av hot och våld.
Som stöd i arbetet finns också Arbetsmiljöverkets föreskrift om våld och hot i arbetslivet (AFS 1993:2) som bland annat tar upp frågor om utformning av arbetsplatser, utbildning, stöd och handledning samt ensamarbete. I föreskriften finns också förslag på säkerhetsrutiner och åtgärder vid risker.
Stöd och verktyg
Genom Partsrådet har parterna inom statlig sektor tagit fram stöd i arbetet för att förebygga hot, våld och otillåten påverkan. Ta del av det och många andra verktyg nedan.
- Genom Partsrådets webbaserade arbetsmaterial om otillåten påverkan kan lokala parter ta del av olika exempel på otillåten påverkan och få hjälp att diskutera och hantera frågan.
- Partsrådets webbplatshotpåjobbet.se.
- Arbetsmiljöverketschecklista för att kartlägga risker för hot och våld.
- Prevent – checklista “Hot och våld”
- Brottsförebyggande rådets handbok “Att förebygga påverkansförsök”
- Ta del av Partsrådets artiklar, inspelade föreläsningar och webbinarier, bland annat:
- Så bygger man en bra säkerhetskultur - Partsrådet (partsradet.se)
- Hantera hot och hat i sociala medier - Partsrådet (partsradet.se)
- Fysiskt skalskydd – att förbygga hot och våld i arbetsmiljön - Partsrådet (partsradet.se)
- Arbetsrättsliga aspekter på otillåten påverkan (streamfabriken.com)
- Hantera hot - Partsrådet (partsradet.se)