Därför är kompetensutveckling en arbetsmiljöfråga
Publicerad: 2021-05-10
Kompetensutveckling är något som kan ge ny inspiration och ny energi i jobbet. Men det blir också mer och mer en nödvändighet för att hålla sig uppdaterad och aktuell i sin roll.
Arbetsmarknaden förändras snabbare än någonsin och kompetensutveckling är därför ett väldigt bra verktyg för att behålla sin anställningsbarhet och bredda dina möjligheter på arbetsmarknaden. För arbetsgivaren, såväl som för den anställde, är det viktigt med kompetensutveckling för att bli trygg i sin roll och kunna föra organisationen framåt.
Livslångt lärande en friskfaktor
Kontinuerlig utveckling och ett livslångt lärande är också en arbetsmiljöfråga. Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Arbetsmiljöverket pekar, i en rapport, på att organisationer där det finns utvecklingsmöjligheter, exempelvis uttalade möjligheter till vidareutbildning, tenderar att vara friskare.
I dessa organisationer uppmuntras också till utvecklingssamtal och utbildningarna är ofta verksamhetsinriktade, men det finns också exempel där annat som ses som mer personligt utvecklande erbjuds. Ledningen förstår vikten av möjligheten att kunna utvecklas och lärande mellan arbetstagarna ses också som viktigt.
Det kan också handla om att byta uppgifter eller tjänst inom organisationen där det finns möjlighet, samt att det finns tid för reflektion. I rapporten har myndigheterna pekat ut vilka friskfaktorer som är viktiga att stärka på en organisatorisk nivå när det gäller utveckling och lärande:
- Individuella önskemål om utbildning tillgodoses
- Möjligheter till byte av arbetsuppgifter finns och uppmuntras
- Personal- och kompetensutvecklingsstrategier
- Tydliga utvecklingsmöjligheter
- Lärande mellan arbetstagare
- System för lärande, både på individ- och organisatorisk nivå
Stöd och verktyg kopplat till lärande och kompetensutveckling
Som facklig företrädare eller skyddsombud kan du uppmuntra din organisation att ta del av Partsrådets tjänst Lärande i förändring. Genom tjänsten kan lokala parter få stöd i att inleda samtal om organisatoriskt lärande och kompetensutveckling för alla. Den digitala tjänsten erbjuder också handfasta verktyg. Genom Partsrådet finns också möjlighet att ta del av tjänsten Kollektiv förmåga som stärker organisationens förmåga till samarbete och kunskapsintegration för att skapa friska och engagerade arbetsplatser.