Förebygg stress och ohälsosam arbetsbelastning
Publicerad: 2021-05-10
|Uppdaterad: 2024-12-04
Anställda får allt större ansvar för att utföra arbetsuppgifterna på en begränsad tid samtidigt som man inte har tillräckliga resurser. ST ser med oro på utvecklingen att många jobbar för mycket, så kallad dold och obetald övertid. Både den anställde och arbetsgivaren måste kunna sätta gränser. De anställda ska ha tillräckligt utrymme för paus och återhämtning.
Enligt OSA-föreskrifterna ska arbetsgivaren se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning och att resurserna anpassas till kraven i arbetet.
Arbetsmiljöverket definierar ohälsosam arbetsbelastning som när kraven i arbetet mer än tillfälligt överskrider resurserna och att obalansen blir ohälsosam om den är långvarig och möjligheter till återhämtning är otillräcklig.
Föreskrifterna säger också att arbetstagarna ska:
- Veta vilka arbetsuppgifter de ska utföra
- Vilket resultat som ska uppnås med arbetet
- Om det finns särskilda sätt som arbetet ska utföras på och i så fall hur
- Vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tillgänglig tid inte räcker till
- Vem arbetstagaren kan vända sig till för att få hjälp och stöd
Stöd och verktyg
Här hittar du stöd och verktyg i arbetet för att förebygga stress och ohälsosam arbetsbelastning.
- Partsrådets interaktiva workshop Fånga tidiga teckensom erbjuder fackliga företrädare och arbetsgivarrepresentanter en möjlighet att tillsammans stärka den interna förmågan att identifiera och hantera tidiga tecken på stress och ohälsa.
- Partsrådets digitala kurs 29K som ger den anställde verktyg för att bygga motståndskraft mot stress, öka återhämtningsförmågan och förbättra den generella psykiska hälsan. Tjänsten avropas partsgemensamt.
- Partsrådets tjänst Effektiva Team som fokuserar på teamutveckling, vilket möjliggör en mer effektiv hantering, fördelning och prioritering av arbetsuppgifter och -belastning.
- Partsrådets webbinarium: Arbetsplatsdialog - metodstöd vid ohälsa.
- Partsrådets e-utbildning: Hållbart medarbetarskap och ledarskap – när gränserna i arbetslivet och privatlivet förändras.
- Arbetsmiljöverkets faktablad om att förebygga arbetsrelaterad stress
- Arbetsmiljöverkets broschyr Hantera arbetsbelastning med hjälp av SAM
- Suntarbetsliv – OSA-kollen: Arbeta med arbetsbelastning
- Suntarbetsliv - Checklista arbetsbelastning