Foto på Jennyfer Flores

Jennyfer startade en facklig ungdomsgrupp på jobbet 

Publicerad: 2022-03-15

På ST Pendeln finns något som är ganska unikt inom den fackliga rörelsen idag: en klubb för engagerade unga medlemmar. Jennyfer Flores arbetar som tågvärd och är en av grundarna till klubben. Men hon är noga med att understryka att alla får vara med, de har inga åldersgränser. 

–  Den heter ungdomsgruppen men alla är välkomna. Man kan ju vara 40-50 år men fortfarande ung i själen, säger hon och skrattar. 

Hur kommer det sig att en 28-årig tågvärd startar en facklig grupp på jobbet? Det började med att Jennyfer bytte fackförbund och hon beskriver det som att komma till en helt annan värld. Hon mötte glada och positiva kollegor som hjälpte till men även stöttade och pushade henne att göra saker. På det första årsmötet blev hon och några av hennes kollegor tillfrågade om de ville starta en ungdomsgrupp.  

Växte genom att få förtroende

– När jag fick det förtroendet som helt ny medlem kändes det väldigt stort. De fick fram en sida av mig som jag alltid haft men som jag inte vågat ta fram.  

Att vara ung och ny på arbetsmarknaden är inte alltid lätt, menar Jennyfer. I rollen som tågvärd möter man alla typer av människor och det är inte ovanligt att drabbas av rasism eller sexuella trakasserier. Som ung tjej kan det vara svårt att ta upp sådana saker med sin gruppchef, säger hon. Då kan det vara skönt att ha med sig en facklig representant. Dessutom kan facket hjälpa till med vardagliga saker som kan vara svåra i början, till exempel hur det funkar med scheman och arbetstider. 

Gruppen kopplar ihop de unga

Ungdomsgruppen har en viktig funktion för att koppla ihop de unga och nyanställda. Eftersom de jobbar efter schema och är utspridda på olika tåg träffas de inte alltid naturligt. Då är det skönt att veta att det finns ett återkommande tillfälle att träffas, prata och koppla av tillsammans med kollegorna. 

 – Vi brukar hitta på aktiviteter varannan helg så att alla ska ha möjlighet att delta. Vi jobbar ju skift så det är svårt att hitta tider när alla är lediga samtidigt. Vi kanske går och bowlar eller går på Gröna Lund och ofta vill de flesta fortsätta vidare sen och ta en drink eller äta något. Många har behov av att ventilera och prata om saker som hänt på jobbet.  

Ungas röster behövs

Det unga engagemang som finns på pendeln är inte typiskt i den fackliga rörelsen idag. De flesta fackförbund har svårt att nå ut till unga och få dem att se nyttan med ett medlemskap. Men Jennyfer tycker att de unga behöver tänka om, annars kommer de ångra sig. 

– Om vi vill ha förändringar så måste vi själva göra något åt saken. Vi kan inte sitta och vänta på att saker ska förändras för ibland förändras de inte till det bättre utan blir bara värre. Vi måste starta förändringen och göra våra röster hörda. Det är möjligt att få slut på sexuella trakasserier och rasism på arbetsplatsen. Om vi går med i facket då får vi den här chansen att förändra arbetsplatsen, och varför inte världen, lite i taget.

Jennyfers tips för att engagera unga i facket 

  1. Bjud in de unga till era fackliga träffar och aktiviteter! 

  1. Prata med dem!
    Kolla vad de är intresserade av, vad de brinner för. Fråga: “Om du skulle få förändra en sak på arbetsplatsen, vad skulle det vara?” Där kommer du få massor med idéer och själv bli så inspirerad. 

  1. Vägled dem!
    När du hittar en person med idéer och vilja är det upp till er som är förtroendevalda att plocka upp den personen och vägleda den rätt. För vi i facket behöver nya idéer och nya tankesätt. 

    Fackförbundet ST

    Box 5308

    102 47 Stockholm

    Besök: Sturegatan 15

    Telefon: 0771-555 444

    E-post: st@st.org

    Orgnr: 802003-2101

    Följ oss