En man håller i ett papper och tittar på det

Vad säger Fackförbundet STs delegationsordning?

Publicerad: 2023-10-23

Som förtroendevald är det hög sannolikhet att du förr eller senare stöter på Fackförbundet STs delegationsordning. Det är, enkelt sagt, en beskrivning av vem inom förbundet som har mandat att göra vad. Huvudprincipen är att beslut ska kunna tas så lokalt som möjligt. Läs vidare för att lära dig mer om delegationsordningen.

Delegationsordningen finns i ett dokument som det är bra att läsa igenom – i synnerhet om du arbetar med samverkansfrågor, MBL-förhandlingar eller lokala kollektivavtal. Delegationsordningen har tagits fram i Fackförbundet STs demokratiska process och är beslutad av förbundsstyrelsen. Den uppdateras med jämna mellanrum, men förändringarna brukar inte vara så stora. Du kan med andra ord räkna med att huvuddragen gäller över tid. 

Delegationsordningen

Ladda ner

Här framgår vem som får göra vad

I enlighet med den svenska modellen ska förhandlingar ske så nära verksamheten som möjligt. Den principen följer ST och därför finns de lokala kollektivavtalen – som kan anpassas till den aktuella verksamhetens förutsättningar. I delegationsordningen framgår vilket mandat STs avdelningar har, alltså vilka beslut de får ta (och inte ta). Det finns också riktlinjer och rekommendationer för olika situationer som kan uppstå. Delegationsordningen fungerar på så sätt som ett stöd till dig som är förtroendevald. 

Delegationsordningen i stora drag

Allmänt sett ger delegationsordningen STs avdelningar en långtgående rätt att teckna lokala kollektivavtal med stöd av centrala avtal. Begränsningarna handlar framförallt om beslut som kan leda till juridiska tvister eller centrala förhandlingar.

När det gäller möjligheten för avdelningarna att teckna kollektivavtal som grundas på lag finns det fler begränsningar och riktlinjer att följa. Till exempel får kollektivavtal kopplade till ledighetslagstiftning bara tecknas centralt. Och vid LAS-överläggningar rekommenderas alltid kontakt med förbundskansliet i så tidigt skede som möjligt. Dessa anpassningar är till för att förtroendevalda inte ska riskera att bryta mot lagen eller lagens intentioner.

I det fall då det saknas avdelningsstyrelse begränsas mandatet ytterligare. Det är för att en enskild person inte ska behöva ta ansvar för att teckna ett kollektivavtal. Ibland går istället förbundskansliet in, men ofta inte – exempelvis sköts ytterst sällan inflytandeförhandlingar av en central representant.

Osäker på vad som gäller? Du kan få stöd

Delegationsordningen kan upplevas som svår att förstå sig på, i synnerhet för den som kommer i kontakt med den för första gången. Huvuddragen brukar dock vara förhållandevis enkla att ta till sig. Men det skadar aldrig att fråga någon – det finns inget krav på att du ska agera självständigt. Allra enklast är kanske att prata med någon i din avdelning med stor erfarenhet. Du kan också kontakta ST Direkt eller din ombudsman med frågor. 

    Fackförbundet ST

    Box 5308

    102 47 Stockholm

    Besök: Sturegatan 15

    Telefon: 0771-555 444

    E-post: st@st.org

    Orgnr: 802003-2101

    Följ oss